НАЧАЛО Други

Г20 споделя предупреждение за стабилните монети

октомври 12, 2022 13:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Г20 споделя предупреждение за стабилните монети

Понастоящем нито една стабилна монета не отговаря на стандартите, определени за категорията цифрови активи от централните банкери на най-големите икономики в света.

Много стабилни монети „нямат надеждни механизми, които да подкрепят обещанието им за ценова стабилност“, се казва в доклад, публикуван от Съвета за финансова стабилност (СФС).

Колко стабилни са стабилните монети?

Организацията за финансови изследвания и политики, която се ръководи от висши централни банкери и регулатори от различни големи икономики, не създава задължителни правила. 

Наборът от препоръки на високо равнище относно криптоактивите и предупрежденията за стабилните монети и други цифрови валути ще имат тежест за политиците и финансовите институции по целия свят.

Организацията публикува два доклада във вторник. Единият е съсредоточен върху препоръките на високо равнище за крипто активите, които регулаторният орган планира да финализира през следващата година след период за публични коментари. Другият е оценка на това колко широко ще отговарят емитентите на стабилни монети на критериите за „висок стандарт“, определени от групата през 2020 г.

Според СФС – няма.

Позовавайки се на ограниченията върху обратното изкупуване, включително възможността за забавяне или отказ, СФС установи, че повечето потребители трябва да продават стабилни монети на борси, за да ги ликвидират, а цената им може да падне под стойността на валутата, към която монетата е обвързана.

СФС също така постави под съмнение как повечето стабилни монети ще могат да поддържат цената си при пазарен стрес, като заключи, че „повечето стабилни монети позволяват арбитражни дейности на участниците на пазара и в значителна степен разчитат на тях“ и че не е ясно как това ще се запази при неблагоприятни финансови условия, „което повдига въпроси относно ефективността на стабилизационните механизми в подкрепа на стабилна цена по всяко време“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Милиардер инвеститор споделя защо държи Биткойн


Разглеждайки алгоритмичната стабилна монета на Terra, СФС я определи като показателна за „присъщата трудност при разработването на добър стабилизационен механизъм, основан на алгоритъм и арбитражна стратегия, включваща активи без присъща стойност“

Съветът препоръчва към стабилните монети да се прилагат правила, подобни на тези, които понастоящем трябва да спазват банките – подход, който е обсъждан и от Конгреса на САЩ. 

Периодът за коментиране на регулациите за крипто активите на СФС ще бъде отворен до 15 декември, а организацията планира да издаде цялостни окончателни препоръки в средата на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Какво се случва с имота на Ружа Игнатова в Лондон?

Основателката на OneCoin Ружа Игнатова, известна още като „криптокралицата“, е свързана с британско правителствено досие за имот в Лондон.

януари 30, 2023 17:02 3 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене