НАЧАЛО Други

Г20 споделя предупреждение за стабилните монети

октомври 12, 2022 13:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Г20 споделя предупреждение за стабилните монети

Понастоящем нито една стабилна монета не отговаря на стандартите, определени за категорията цифрови активи от централните банкери на най-големите икономики в света.

Много стабилни монети “нямат надеждни механизми, които да подкрепят обещанието им за ценова стабилност”, се казва в доклад, публикуван от Съвета за финансова стабилност (СФС).

Колко стабилни са стабилните монети?

Организацията за финансови изследвания и политики, която се ръководи от висши централни банкери и регулатори от различни големи икономики, не създава задължителни правила. 

Наборът от препоръки на високо равнище относно криптоактивите и предупрежденията за стабилните монети и други цифрови валути ще имат тежест за политиците и финансовите институции по целия свят.

Организацията публикува два доклада във вторник. Единият е съсредоточен върху препоръките на високо равнище за крипто активите, които регулаторният орган планира да финализира през следващата година след период за публични коментари. Другият е оценка на това колко широко ще отговарят емитентите на стабилни монети на критериите за “висок стандарт”, определени от групата през 2020 г.

Според СФС – няма.

Позовавайки се на ограниченията върху обратното изкупуване, включително възможността за забавяне или отказ, СФС установи, че повечето потребители трябва да продават стабилни монети на борси, за да ги ликвидират, а цената им може да падне под стойността на валутата, към която монетата е обвързана.

СФС също така постави под съмнение как повечето стабилни монети ще могат да поддържат цената си при пазарен стрес, като заключи, че “повечето стабилни монети позволяват арбитражни дейности на участниците на пазара и в значителна степен разчитат на тях” и че не е ясно как това ще се запази при неблагоприятни финансови условия, “което повдига въпроси относно ефективността на стабилизационните механизми в подкрепа на стабилна цена по всяко време”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Милиардер инвеститор споделя защо държи Биткойн


Разглеждайки алгоритмичната стабилна монета на Terra, СФС я определи като показателна за “присъщата трудност при разработването на добър стабилизационен механизъм, основан на алгоритъм и арбитражна стратегия, включваща активи без присъща стойност”

Съветът препоръчва към стабилните монети да се прилагат правила, подобни на тези, които понастоящем трябва да спазват банките – подход, който е обсъждан и от Конгреса на САЩ. 

Периодът за коментиране на регулациите за крипто активите на СФС ще бъде отворен до 15 декември, а организацията планира да издаде цялостни окончателни препоръки в средата на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.