НАЧАЛО Други

FTX е новия Lehman Brothers, твърди Джанет Йелън

декември 2, 2022 9:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
FTX е новия Lehman Brothers, твърди Джанет Йелън

Министърът на финансите Джанет Йелън сравни срива на FTX с този на Lehman Brothers.

Това е ‘Lehman момент’ в рамките на крипто пространството, а криптовалутите са достатъчно големи, за да има значителни вреди за инвеститорите и особено за хората, които не са много добре информирани за рисковете, които поемат, а това е много лошо“, каза Йелън на срещата Dealbook на New York Times, визирайки колапса на банката Lehman Brothers, който ускори световната финансова криза през 2008 г.

Има нужда от регулации

Това е отрасъл, който наистина трябва да има адекватно регулиране, но това не е така [в момента]“, каза Йелън. “Постоянно сме призовавали да се запълнят пропуските в регулирането и мисля, че този опит с неговата фирма или набор от фирми просто не би могъл по-добре да илюстрира нещата“, добави тя, визирайки Сам Банкман-Фрийд и FTX, Alameda Research и безбройните им свързани компании.

По-рано тази есен Министерството на финансите и Съветът за надзор на финансовата стабилност – суперкомитет от регулатори, който Йелън оглавява – препоръчаха да продължи прилагането на действащите финансови закони, регулиращи дигиталните активи преди срива на FTX. Този провал само засили правния и регулаторен контрол върху сектора. FSOC също така препоръча на Конгреса да приеме множество нови закони, за да се справи с потенциалните пропуски в регулирането на криптокомпаниите, включително “регулаторния арбитраж”, при който фирми като FTX се позиционират извън традиционните регулаторни коридори.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво ще се случи с криптоборсите след срива на FTX?


Йелън повтори предишни изявления на банковите регулатори като подчерта липсата на експозиция на дигитални активи към банковата индустрия. Тя видя в това положителен момент.

Добрата страна на експлозия, каквато видяхме, е, че тя не се разпространи в банковия сектор – банковите регулатори бяха много внимателни“, каза тя.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Санкциите на Запада срещу Русия укрепват търговията в алианса

Санкциите, наложени на Русия от Америка, след нахлуването ѝ в Украйна, изглежда имат непредвидени последици.

юни 7, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след като Саудитска Арабия обяви значително намаляване на производството с един милион барела на ден по време на неотдавнашната среща на върха на ОПЕК+.

юни 7, 2023 6:00 3 мин. четене

SEC иска да замрази активите на Binance.US

На 6 юни Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) предприе правна стъпка, като подаде молба за издаване на ограничителна заповед срещу Binance.US.

юни 7, 2023 5:00 1 мин. четене

Крипто гигантите се възползват от възможността на фона на съдебното дело срещу Binance

Неотдавна се появиха важни новини, свързани със съдебния иск на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) срещу Binance за предполагаеми нарушения на законите за ценните книжа.

юни 6, 2023 17:17 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.