НАЧАЛО Финтех

Франция със сериозни планове за CBDC

ОКТ. 20, 2021 10:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Франция със сериозни планове за CBDC

Централната банка на Франция продължава активно да проучва идеята за дигитална валута на централната банка (CBDC), завършвайки тестовете си на базирана на блокчейн CBDC за дълговия пазар на страната.

Над 500 институции във Франция са участвали в 10-месечен експеримент за тестване на CBDC, издаденa от Banque de France за сделки с държавни облигации, съобщи The Financial Times на 19-ти октомври.


Процесът на тестване на CBDC бе ръководен от базираната в Белгия фирма за финансови услуги Euroclear и използва система, разработена от американския технологичен гигант IBM. Тестът на CBDC включваше и френската служба за публичен дълг заедно с централната банка и консорциум от големи финансови компании, опериращи във Франция, включително фирми като BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC и Société Générale.


Като част от тестовете, участниците търгуваха държавни облигации и секюрити токени, като ги уреждаха с помощта на CBDC, осигурен от централната банка. Проектът тества случаи на използване на CBDC в редица ежедневни дейности, като например емитиране на нови облигации, използване в споразумения за обратно изкупуване, както и плащане на купони и обратно изкупуване на сделки.


"Заедно успешно успяхме да измерим присъщите ползи от тази технология, като стигнахме до заключението, че дигиталните валути на централните банки могат да уреждат парите на централната банка безопасно и сигурно“, каза изпълнителният директор на Euroclear Изабел Делорм.


Според Сорен Мортенсън, глобален директор по финансовите пазари в IBM, проектът "надхвърли предишните инициативи за блокчейн", тъй като успешно изпробва "повечето централни депозитари на ценни книжа и процесите в централната банка", като същевременно прекъсна съществуващите междинни стъпки като помирение между пазарни посредници.


ПРОЧЕТИ ОЩЕДигиталните валути на централните банки са 'перверзия на криптовалутите'


След като стартира експериментална програма за CBDC през март 2020 г., централната банка на Франция последователно тества различни случаи на използване на CBDC. През юни Banque de France тества CBDC, за да симулира уреждането и доставката на ценни книжа, котирани на борсата, в сътрудничество със швейцарската крипто банка SEBA. Преди това централната банка пилотира CBDC, за да издава симулирани акции на стойност $2.4 милиона, използвайки частна блокчейн платформа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигиталните валути на централните банки са 'перверзия на криптовалутите'

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (4)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Български финтех набира исторически $112 милиона в инвестиционен рунд от Серия B

Тогава изглеждаше възможно тази новина да се окаже най-забележителното постижение за местната технологична общност през 2021 г. Payhawk обявява рунд от серия B от $112 милиона, тъй като обемът на тран...
НОЕ. 25, 2021 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Stripe отново обмисля да приема крипто плащания

Преди това компанията прекрати поддръжката за плащания с Биткойн, още през 2018 г., поради висока волатиност и липса на ефективност за ежедневни транзакции.Stripe обмисля крипто плащанияСпоред Колисън...
НОЕ. 25, 2021 08:58 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Финтех компанията Upgrade набира $280 милиона с оценка от $6 милиарда

На 16-ти ноември компанията обяви $280 милиона за ново финансиране при оценка от $6 милиарда предварително.През август компанията обяви своя кръг от серия E - $105 милиона при оценка от $3.325 милиард...
НОЕ. 20, 2021 17:16 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Gemini се оценява на $7.1 милиарда

Morgan Creek Digital ръководи финансирането с дялов капитал за растеж с участието на 10T, ParaFi, Newflow Partners, Marcy Venture Partners, Commonwealth Bank of Australia и други.Новината потвърждава ...
НОЕ. 19, 2021 11:12 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света