Home

Фондовият пазар в момента все повече започва да наподобява дотком балона

17.06.2024 10:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовият пазар в момента все повече започва да наподобява дотком балона

Разглеждайки анализ на историческите данни (от 1990 г. до юни 2024 г.) можем да придобием представа за една интересна тенденция.

Исторически около 49% от акциите на S&P 500 са се представяли по-добре от индекса, което показва широкото участие на пазара и устойчивост.

Въпреки това тенденциите от последните години започват да приличат на тези в ерата на дотком балона. По-конкретно, слабото представяне на по-широк набор от акции през всяка от 2023 и 2024 г. е подобно на това, което се наблюдаваше между 1998 и 1999 г. Такива години, когато само няколко акции водят до пазарни печалби, пораждат опасения относно стабилността на пазара и възможни колебания в бъдеще.

Сравнението е валидно, защото независимо от ралито на S&P от началото на годината от 12%, до голяма степен поради големите технологии, включително Nvidia и Apple с техните лидерства в областта на изкуствения интелект, има прилики със спукването на дотком балона.

Настоящото рали на S&P, което зависи само от няколко акции с висок растеж, водещи до ръст на индекса, е подобно на средата, в която имахме рязка корекция в началото на 2000-те.

Тази концентрация на печалби крие рискове, тъй като предполага, че напредъкът на пазара не е равномерно разпределен между секторите.

Това предполага повишени шансове за сътресения, ако тези водещи акции се поколебаят, разкривайки колко крехко е това текущо рали и какво означава това за стабилността на пазара в широка перспектива занапред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.