НАЧАЛО Други

Финансовият надзор в запада прилича повече на китайския, отколкото се предполага

март 15, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовият надзор в запада прилича повече на китайския, отколкото се предполага

Бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), Кристофър Джанкарло смята, че мерките срещу прането на пари (AML) и методите за опознаването на клиента (KYC) са остарели и могат да нарушат конституционните права.

В статия, публикувана в The Hill на 13 март Джанкарло заяви, че САЩ трябва да оглавят разработването на дигиталните валути на централните банки (CBDC) и да преминат към “монети на свободата”, а не към “монети за наблюдение”, като използват технологията, използвана в някои крипто протоколи.

Застъпничество за “монети на свободата”

Джанкарло е съавтор на доклад заедно с Джим Харпър за политическия мозъчен тръст American Enterprise Institute.

В доклада се твърди, че CBDC предлагат възможност за преоценка на съвременните дейности по финансово наблюдение и засилване на конституционните защити, като се възползват от доказателствата за нулево знание, хомоморфното криптиране и многостранните изчисления.

Тези технологии биха могли да позволят на страните да докажат, че дадено криптирано предложение е вярно, без да разкриват основната информация, което ще направи възможно “интелигентното прилагане” на превенцията на престъпленията.

Преразглеждане на политиките за финансово наблюдение

Авторите се занимават с един скорошен документ, публикуван от администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън – скорошната техническа оценка на системата за дигитална валута на централната банка на САЩ (OSTP) на Службата за научна и технологична политика на Белия дом, който показва, че финансовото наблюдение на запада прилича повече на китайското, отколкото мнозина биха искали да признаят.

Джанкарло и Харпър изтъкнаха, че предложените мерки за борба с прането на пари и KYC позволяват твърде обширно наблюдение без вероятна причина.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Неочакван скок от 17% заличи загубите от уикенда


Рискове от CBDC без защита на личните данни

Джанкарло и Харпър твърдят, че ако не се гарантира неприкосновеността на личния живот на CBDC, съществува риск тя да бъде използвана така, както е в Китай. Електронният юан позволява на китайското правителство да свърже политическото съответствие с индивидуалния просперитет и да обрече политическите инакомислещи на бедност, като направи всички транзакции видими за Китайската народна банка.

Подобни опасения изрази и сенаторът на САЩ Том Емър

Американският сенатор Том Емър, който е отявлен противник на американската CBDC, изрази подобни опасения. През 2022 г. Емър представи Закона за борба с наблюдението на CBDC, твърдейки, че съществува риск от CBDC, която “проследява данните на ниво транзакция до отделния потребител” и може да бъде програмирана “да задушава политически непопулярни дейности”. Емър е и съпредседател на Blockchain Caucus към Конгреса на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Animoca Brands отхвърля твърденията за съкращаване на фонд и спад на оценката

Animoca Brands, компания за рисков капитал и разработчик на Web3 игри, отхвърли твърденията, че е намалила целевата стойност на своя metaverse фонд с $200 милиона или с 20%, до $800 милиона поради нестабилността на крипто пазара и нестабилността в банковия сектор.

март 26, 2023 18:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор премахва данъците върху технологичните иновации

В четвъртък вечерта президентът Найб Букеле обяви, че планира да предложи на Конгреса на Ел Салвадор законопроект за премахване на данъците върху технологичните иновации.

март 26, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC на ОАЕ ще играе важна роля в международните търговски разплащания

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) наскоро представи нов план за емитиране на дигиталната си валута, известна като “дигитален дирхам”.

март 26, 2023 9:00 1 мин. четене

Sony подаде патент за NFT рамка в игрите

Sony Interactive Entertainment, компанията, която стои зад PlayStation подаде заявка за патент за рамка, която позволява на потребителите да прехвърлят и използват незаменяеми токени (NFT) в множество платформи за игри.

март 26, 2023 8:00 2 мин. четене