НАЧАЛО Други

Федералният резерв взе решение да не променя лихвените проценти – докога?

септември 21, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв взе решение да не променя лихвените проценти – докога?

Представителите на Федералния резерв решиха да запазят лихвените проценти на 22-годишния връх, с което изразиха готовността си за още едно увеличение по-късно тази година, за да се борят с инфлацията.

Решението произтича от по-силната от очакваното икономическа активност. Според прогнозите, публикувани след двудневната им среща, повечето служители предвиждат необходимостта от запазване на лихвените проценти на сегашното им равнище през следващата година.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че решението относно поредното повишение на лихвите през тази година остава отворено, като изтъкна важността на наблюдението на тенденциите в данните за продължителен период от време. Пауъл също така подчерта способността на Фед за предпазлив напредък поради обмисления темп на повишаване на лихвените проценти през миналата година.

Това е вторият случай тази година, в който Фед се въздържа от повишаване на лихвените проценти. Премереният подход е за предпочитане, тъй като повишаването на лихвените проценти обикновено отнема година или повече, за да окаже въздействие върху икономиката.

Неотдавнашното обръщение на Пауъл в Джаксън Хоул показа нежеланието му да обяви преждевременно успех в борбата на Фед с инфлацията. Той предупреди, че неочаквано силната икономическа активност може да представлява риск за по-нататъшния напредък в намаляването на инфлацията.

Последните прогнози показват, че 12 от 19-те официални лица предвиждат още едно увеличение на лихвения процент през тази година. Заседанията са насрочени за 31 октомври – 1 ноември и през декември.

Медианалните прогнози предполагат намаляване на лихвения процент по федералните фондове до около 5% до края на 2024 г., което предполага възможност за две понижения на лихвения процент през следващата година, ако тази година се стигне до повишение. Длъжностните лица предвиждат също така по-силен икономически растеж за тази и следващата година, както и по-малко увеличение на безработицата в сравнение с прогнозите от юни.

Прогнозите за годишната базисна инфлация бяха ревизирани надолу до 3.7% за четвъртото тримесечие в сравнение с предишната прогноза от юни за 3.9%.

След заседанието през юли се появиха повече признаци за широкообхватно понижение на инфлацията. Според предпочитания от Фед измерител анализаторите от Уолстрийт прогнозират слабо повишение на базисните цени за трети пореден месец през август. Пауъл спомена, че икономистите на Фед очакват това потенциално да понижи 12-месечния темп на базисната инфлация до 3.9% през август.

Индикацията за нестихваща икономика доведе до повишаване на доходността на 10-годишните държавни облигации. Доходността им се повиши до над 4.3%, доближавайки се до нива, невиждани от 2007 г. насам, спрямо 3.9% при последното заседание на представителите на Фед през юли. Този определян от пазара лихвен процент оказва влияние върху различни разходи по заеми, включително лихвените проценти по ипотечните кредити, които наскоро достигнаха 22-годишен връх.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.