НАЧАЛО Други

Доларът и икономиката на САЩ вървят към “трагичен край” – Питър Шиф

септември 20, 2023 19:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът и икономиката на САЩ вървят към “трагичен край” – Питър Шиф

Алиансът БРИКС, заедно с други развиващи се страни, активно търси алтернативи на щатския долар за търговските си транзакции, като се стреми да използва местни валути.

Ескалиращият таван на доларовия дълг представлява значителен инфлационен риск за развиващите се икономики. Както БРИКС, така и блокът АСЕАН официално заявиха намерението си да намалят зависимостта си от щатския долар, отбелязвайки трансформационна промяна в глобалния финансов пейзаж.

Известният икономист Питър Шиф алармира за потенциален мрачен изход за щатския долар. Той изрази загриженост относно нарастващия държавен дълг и годишния бюджетен дефицит, като подчерта предизвикателството, пред което са изправени политиците при управлението на ситуацията.

Ако не се вземат мерки, страните от БРИКС и други държави могат да получат неоправдано предимство, като укрепят местните си валути, докато стойността на щатския долар намалява.

Вече е очевидно, че светът активно търси алтернативи на долара. Налице е значително движение към намиране на варианти извън американската валута и то набира скорост“, заяви той.

Шиф добави:

Тъй като търговските ни партньори се отдръпват от долара, неговата стойност бързо ще спадне. Цените ще скочат много по-бързо от преди и в крайна сметка ситуацията може да излезе извън контрол. За съжаление, този разказ върви към мрачен край.

На път сме към двойна криза, включваща долара и държавния дълг. Фед ще продължи да печата пари, докато доларът не се изправи пред стремглав срив.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.