НАЧАЛО Други

Федералният резерв вероятно временно ще остави лихвените проценти на настоящите нива

октомври 20, 2023 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв вероятно временно ще остави лихвените проценти на настоящите нива

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, говорейки пред Икономическия клуб на Ню Йорк, обяви американската икономика за "устойчива" и заяви, че паричната политика не е прекалено рестриктивна.

Той намекна за възможността за спиране на повишаването на лихвените проценти поради неотдавнашното рязко нарастване на доходността на дългосрочните държавни облигации, при условие че напредъкът срещу инфлацията продължи.

Позицията на Пауъл отразява тази на колегите му, които показват склонност към запазване на краткосрочните лихвени проценти на предстоящото заседание на 31 октомври – 1 ноември. Бързото нарастване на дългосрочните лихвени проценти може да подейства като противовес на по-нататъшните повишения на лихвените проценти от страна на Фед, ако се задържи, което може да повлияе на икономическия растеж.

В четвъртък доходността на 10-годишните държавни облигации достигна 4.987%, 16-годишен връх, спрямо 4.902% през предходния ден. Акциите отбелязаха широк спад, като Dow се понижи с 251 пункта.

Пауъл подчерта необходимостта от бдителност, като характеризира настоящата ситуация като затягане на финансовите условия. Той подчерта, че повишаването на лихвените проценти има за цел да повлияе на финансовите условия, а по-високите лихвени проценти по облигациите постигат тази цел.

Неотдавнашното рязко повишаване на дългосрочните лихвени проценти се отразява върху различни разходи по заеми – от ипотечните кредити до дълговете на предприятията. Ипотечните кредитори в САЩ посочват лихвени проценти, близки до 8% за 30-годишен кредит с фиксиран лихвен процент – ниво, невиждано от 2000 г. насам. Пауъл предположи, че до известна степен този скок на разходите по заемите може да замести по-нататъшните повишения на лихвените проценти от страна на Фед.

Въпреки че стабилната икономическа активност усложнява позицията на Фед за спиране на повишаването на лихвите, Пауъл се въздържа от окончателни изявления. Той приветства неотдавнашното понижение на инфлацията и потенциалното охлаждане на пазарите на труда, което е сигнал за по-голям комфорт от настоящата позиция на политиката на Фед, повишавайки прага за още едно увеличение през декември или след това. Пауъл посочи, че това може да е въпрос на това, че лихвените проценти не са били високи за достатъчно дълъг период от време.

Използването от Пауъл на думата “би могло” вместо “би” подсказва, че всяко бъдещо затягане ще зависи от доказателства за значително по-силен растеж, който може да застраши напредъка и да наложи допълнителни корекции. Предпочитаният от Фед показател за инфлацията сочи вероятно нарастване на базисните цени с 3.7% за септември, което е спад спрямо 3.9% през август и 4.9% в края на годината.

В перспектива предизвикателството пред Фед се състои в това дали стабилните потребителски разходи ще поддържат наемането на персонал и икономическото търсене в достатъчна степен, за да ограничат инфлацията. Това би могло да оправдае продължаването на по-строгата парична политика. И обратното, въздействието на предишните повишения на лихвените проценти върху икономиката може да доведе до по-ниска инфлация, което да накара Фед да обмисли запазване на лихвените проценти или дори тяхното намаляване.

Пауъл отбеляза също така, че растежът на заплатите, който преди будеше безпокойство, сега изглежда се забавя към равнища, съответстващи на целта на Фед. Той подчерта, че лихвените проценти може би не са били повишени за достатъчно дълъг период от време.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.