НАЧАЛО Други

Федералният резерв няма да повиши лихвите през ноември – Goldman Sachs

септември 17, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв няма да повиши лихвите през ноември – Goldman Sachs

Goldman Sachs, една от водещите инвестиционни банки в света, наскоро направи смела прогноза, че през ноември може да няма увеличение на лихвените проценти.

В неотдавнашен доклад стратезите на Goldman Sachs изтъкнаха, че няколко ключови фактора са допринесли за прогнозата за отложено повишаване на лихвените проценти. Те изтъкнаха, че пазарът на труда трябва да се балансира в по-голяма степен, преди Федералният резерв да обмисли отново повишаване на лихвените проценти.

Това предполага, че Централната банка може да изчака трайно повишаване на данните за заетостта, преди да затегне паричната политика.

Освен това стратезите изтъкват обещаващо развитие на инфлацията, която през последните месеци е основен проблем. От Goldman Sachs очакват, че подобрените данни за инфлацията могат да отслабят натиска за незабавно повишаване на лихвените проценти.

Стратезите посочват и очакваното забавяне на икономическия растеж през четвъртото тримесечие. Те смятат, че подобно забавяне на растежа може да накара Федералния резерв да отложи всяко увеличение на лихвените проценти, тъй като той би предпочел да прецени устойчивостта на икономиката, преди да предприеме действия.

В перспектива за следващата година стратезите на Goldman Sachs предполагат възможност за постепенно намаляване на лихвените проценти, ако инфлацията продължи да се охлажда. Те също така очакват Федералният резерв да повиши оценките си за растежа на САЩ през 2023 г. от 1% на 2.1%, което отразява устойчивостта на икономиката. Същевременно пазарните участници следят отблизо ходовете и настроенията на Фед, особено като се има предвид неотдавнашната история на затягане на паричната политика.

Някои големи инвеститори, сред които J.P. Morgan Asset Management и Janus Henderson Investors, изразиха мнение, че Централната банка може би е приключила цикъла си на повишаване на лихвените проценти, отбелязвайки края на една от най-агресивните фази на затягане на паричната политика от десетилетия насам.

Фючърсите, обвързани с овърнайт лихвения процент на Фед, показват, че пазарните участници в преобладаващата си част не очакват промяна на лихвените проценти на заседанието на 19-20 септември. Според инструмента FedWatch на CME Group вероятността лихвите да останат стабилни на срещата на 31 октомври – 1 ноември е приблизително 72%.

Тези шансове отразяват пазарните нагласи, съобразени с единодушното гласуване на Фед да запази лихвените проценти стабилни.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.