НАЧАЛО Други

БРИКС: Още една държава официално поиска да се присъедини

септември 17, 2023 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още една държава официално поиска да се присъедини

На 3 август правителството на Боливарска република Венецуела официално подаде молба за членство в алианса БРИКС.

Този ход е продиктуван от желанието на страната да намери начини да избегне санкциите, наложени от Съединените щати, като същевременно укрепи многостранните си отношения.

Целта е да се проучат алтернативни платежни механизми, тъй като правителството на Мадуро продължава да бъде обект на санкции, които ограничаваха използването на щатския долар и традиционните международни банки поради продължаващите санкции срещу венецуелските държавни институции от страна на Вашингтон.

Едновременно с това Венецуела се стреми да разшири енергийните и петролните си споразумения с държавите членки на БРИКС. Това разширяване беше насочено към задоволяване на нарастващото търсене на енергия в страни като Индия и Китай.

Тя се стреми също така да се възползва от прехода към възобновяеми енергийни източници в страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които също като Венецуела са членове на ОПЕК.

Очаква се приемането на Венецуела в блока БРИКС да получи подкрепа от страни като Бразилия, както и подкрепа от Русия и Китай. Мнозина смятаха, че тази подкрепа може да предостави на Каракас възможности за засилване на икономическите връзки и за привличане на частни инвестиции от държавите от БРИКС.

Целта е също така да се насърчи използването на алтернативни разплащателни механизми, въпреки че щатският долар продължава да доминира при транзакциите в местна валута, въпреки усилията на правителството на Мадуро да насърчи използването на боливара и еврото.

Друг аспект, който трябва да се следи отблизо, е дали Венецуела ще предложи създаването на военен съюз между членовете на БРИКС, подобен на Шанхайската организация за сътрудничество, като противовес на амбициите на НАТО. Това съображение произтича от възприеманите заплахи от страна на Вашингтон и нарастващите военни партньорства на Венецуела с държави като Иран.

С потенциалното включване на Венецуела в блока на БРИКС тя ще получи експозиция към най-големите петролни запаси в света, значителни запаси от природен газ и стратегически важна позиция на входа към Южна Америка. Докато Каракас и Вашингтон предприемаха стъпки за нормализиране на взаимодействията си, свързани с петрола, Венецуела също така се стреми да се справи с икономическите си предизвикателства, проучвайки нови източници на финансиране.

Президентът Николас Мадуро беше в Китай, за да възобнови двустранните отношения и да потърси нови инвестиции. Тези усилия имаха за цел да съживят отношенията, които през последните години бяха в застой по различни причини и мотиви. Освен това, предвид предстоящите президентски избори през 2024 г., Каракас внимателно обмисля своите възможности.

В заключение, ако членството на Венецуела в БРИКС бъде одобрено, то ще представлява значително развитие както за страната, така и за блока, тъй като ще привлече на борда най-големите петролни резерви в света.

Въпреки това предизвикателствата остават, като се имат предвид икономическите трудности, пред които са изправени някои държави от БРИКС, валутните проблеми и достъпът до световните капиталови и финансови пазари.

Тази стъпка се случи в рамките на настоящия геополитически пейзаж и условията на световния пазар на петрол, което направи сложна задачата на Венецуела да балансира своите геополитически и икономически приоритети, докато се опитва да подобри позицията си в рамките на алианса БРИКС.

Позицията на Венецуела е ясно насочена към присъединяване към най-значимите нововъзникващи световни сили, но страната все още е изправена пред значителни предизвикателства, независимо от гледната точка по въпроса.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.