НАЧАЛО Биткойн

Федералният резерв може да срине крипто пазарите – Н. Мертен

март 9, 2023 12:03 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв може да срине крипто пазарите – Н. Мертен

Никълъс Мертен, популярният водещ на канала DataDash в YouTube, наскоро изрази опасенията си, че действията на Федералния резерв на САЩ могат да доведат до срив на криптопазарите.

С над 511,000 абонати мнението на Мертен е широко следено от крипто ентусиастите.

В новo видео Мертен подчерта възможността Фед да продължи да повишава лихвените проценти, за да ограничи инфлацията. Това в крайна сметка може да доведе до спад на Биткойн (BTC) под нивото от $20,000, което ще предизвика широка паника в крипто индустрията.

Мертен цитира неотдавнашните показания на председателя на Фед Джером Пауъл като индикация за намеренията на централната банка. Пауъл се опитва да отговори на въпроси както от републиканци, така и от демократи, защо институцията е заела определена позиция по отношение на паричната политика.

Според Мертен Фед в миналото е казвал едно, но е правил друго, за да създаде капани за ликвидност.

Тези капани позволяват на ФЕД да абсорбира ликвидност или да предостави оправдание за добавяне на ликвидност в системата, за да поддържа целта си за инфлация от два процента.

Макар че централната банка използва този механизъм повече от десетилетие, този път той използва еуфорията и продължаващия оптимизъм на пазара, за да хване ликвидността в капан и да я абсорбира от реалната икономика на финансовите пазари.

Мертен също така посочи, че последните събития показаха колко взаимосвързани са криптопазарите с традиционните пазари. Той смята, че Биткойн биковете трябва да се възползват от всички спадове и да грабнат BTC между $13,000 и $14,000.

Макар че мнозина са обезпокоени от възможността за срив на пазара, Мертен остава оптимист за бъдещето на крипто индустрията. Той вярва, че криптовалутите ще стават все по-популярни, тъй като хората търсят алтернативи на традиционните финансови системи.

В заключение, опасенията на анализатора относно действията на Фед са основателни и мнозина в крипто индустрията наблюдават отблизо как ще се развият нещата. Макар че е възможен пазарен срив, важно е да се помни, че секторът и преди е показвал устойчивост в подобни обстоятелства.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: И биковете, и мечките ще претърпят загуби – твърди анализатор


Какво е капан за ликвидност?

В ситуация на високи лихвени проценти може да възникне капан на ликвидността, когато се предприемат мерки на паричната политика за повишаване на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията. Това може да доведе до намаляване на потребителските разходи и бизнес инвестициите, тъй като заемите стават по-скъпи, което намалява паричното предлагане и икономическия растеж.

При този сценарий капанът на ликвидността може да възникне, когато банките и инвеститорите предпочетат да задържат парите си, вместо да ги заемат или инвестират, въпреки предлаганите по-високи лихвени проценти. Това води до намаляване на паричното обращение в икономиката и може да доведе до по-нататъшно намаляване на икономическата активност, което в крайна сметка води до рецесия.

За да избегнат или смекчат последиците от капана на ликвидността, централните банки могат да предприемат мерки за увеличаване на паричното предлагане чрез количествени облекчения или други мерки, дори когато лихвените проценти се повишават. Това може да спомогне за стимулиране на икономическата активност и да противодейства на неблагоприятните ефекти от капана на ликвидността.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Кои крипто проекти се разработват най-активно в момента?

Santiment, компания, занимаваща се с крипто анализи, определи Polkadot (DOT), Kusama (KSM) и Cardano (ADA) като водещите криптовалути по отношение на забележителната активност на разработчици в GitHub.

март 26, 2023 20:00 1 мин. четене

Добивът на Биткойн става все по-доходоносен – каква е причината?

От началото на годината хашрейтът на Биткойн непрекъснато се увеличава, а през последните 48 часа достигна нов връх от 400 EH/s.

март 26, 2023 19:00 2 мин. четене

От криза към възможност: Как Биткойн предлага път към финансова стабилност

Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на deVere Group, финансово-консултантска компания, оценена на $12 милиарда, смята, че инвеститорите се обръщат към алтернативни форми на инвестиции, като Биткойн и други криптовалути.

март 26, 2023 17:00 1 мин. четене

Какво предстои за Биткойн? – Б. Коуен

В скорошно видео известният крипто стратег Бенджамин Коуен сподели своята гледна точка за бъдещето на Биткойн (BTC) след решението на Федералния резерв да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта.

март 26, 2023 10:00 2 мин. четене