НАЧАЛО Други

Фед все повече се надява да избегне рецесията в САЩ

септември 10, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед все повече се надява да избегне рецесията в САЩ

Представителите на Федералния резерв са предпазливи оптимисти по отношение на управлението на инфлацията, без да се предизвиква икономическо напрежение.

Те се стремят към “меко приземяване“, като не повишават прекомерно лихвените проценти, но все пак се стремят да постигнат ниво на инфлация от 2%.

Представителите планират да запазят лихвените проценти на заседанието си през септември и евентуално да ги повишат малко по-късно, ако е необходимо.

Този подход е от решаващо значение за наследството на председателя Джером Пауъл. Те обаче се опасяват да не прекратят преждевременно кампанията си за затягане на кредитирането поради минали фалшиви сигнали за дезинфлация.

От март 2022 г. насам Фед повиши референтната си лихва 11 пъти. Неотдавнашните доклади показват признаци на затихване на инфлацията с по-бавно нарастване на цените и охлаждане на пазара на труда.

Тежестта е върху постъпващите данни, за да се обоснове по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Някои служители на Фед, като президента на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, смятат, че паричната политика е в добра позиция.

Макар че в прогнозите има несигурност, инфлацията продължава да буди безпокойство, а ястребите на политиката се застъпват за потенциално повишение по-късно тази година.

Въпреки това се настоява за предпазлив подход, за да се избегне отслабване на икономическата активност. Инвеститорите не очакват повишение на лихвените проценти този месец, но шансовете са изравнени за повишение в края на октомври или началото на ноември.

За успешното меко приземяване Фед очаква продължаващо забавяне на пазара на труда и на търсенето. Въпреки по-силните от очакваното отчети през последното тримесечие се очаква забавяне на производството.

Фед е изправен пред предизвикателството на ниското доверие в прогнозите си, като същевременно трябва да запази възможността за по-нататъшно затягане поради задържащата се инфлация. Те са решени да избегнат историческата грешка на прекомерно затягане в рецесия при борбата с инфлацията.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.