НАЧАЛО Регулации

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

Федералният резерв е заслепен от срива на SVB

На пресконференция след заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар на 22 март Пауъл призна необходимостта от вътрешно разследване на събитията около фалита на SVB, заявявайки, че “трябва да установим какво се е объркало тук”.

На 13 март Федералният резерв започна вътрешно разследване, ръководено от заместник-председателя Майкъл Бар, за да проучи как Фед е упражнявал надзор и е регулирал SVB. Пауъл потвърди, че Бар ще даде показания през следващата седмица, добавяйки, че прегледът на надзора и регулирането продължава.

Сривът на SVB се свързва с последователните повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, целящи ограничаване на инфлацията, за които се смята, че са намалили стойността на дългосрочните облигации, които SVB е закупила при почти нулеви лихвени проценти.

Когато банката обяви загуба от $1.8 милиарда след данъчно облагане и план за набиране на $2.25 милиарда, пазарът изпадна в паника, която доведе до намаляване на пазарната ѝ капитализация с $160 милиарда в рамките на 24 часа.

Въпреки че главният изпълнителен директор на SVB, Грег Бекер призова инвеститорите да запазят спокойствие и да избегнат паниката, вложителите започнаха масово да искат да изтеглят средства си, което доведе до масово изтегляне на депозити от банката (bank run). Федералната комисия за застраховане на депозитите (FDIC) се намеси на 10 март, вземайки контрола над SVB, за да помогне на вложителите да получат достъп до средствата си. Освен това бяха въведени извънредни мерки за гарантиране на всички депозити в SVB.

Коментарите на Пауъл за SVB идват в момент, в който Управлението за федерален резерв обяви увеличение на лихвените проценти с 25 базисни пункта.

Елизабет Уорън е разочарована от повишаването на лихвените проценти и регулаторния подход на Пауъл

Този ход разочарова американския сенатор Елизабет Уорън, която критикува регулаторния подход на Пауъл към големите банки в САЩ през последните пет години. Тя смята, че това е допринесло за неотдавнашната банкова криза.

В скорошно интервю за CNN американският сенатор Елизабет Уорън изрази недоволството си от председателя на Федералния резерв, Джером Пауъл за непрекъснатото повишаване на лихвените проценти, което доведе до девет поредни повишения и лихвен процент от 5%.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Анализатор прогнозира корекция – ето неговите цели


Уорън смята, че действията на Пауъл са рисковани и могат да тласнат икономиката към рецесия, заявявайки, че съвременната икономика никога досега не е виждала повишения с такава скорост.

Освен това тя приписа неотдавнашната банкова криза на “слабия” регулаторен подход на Пауъл към големите банки в САЩ през последните пет години. Уорън твърди, че е предвидила последиците от подобно отслабване. Според нея то ще доведе до поемане на прекомерен риск от страна на банките с цел натрупване на краткосрочни печалби, възнаграждаване с огромни бонуси и заплати, както и до потенциална експлозия на някои банки.

Уорън смята, че прогнозата ѝ се е сбъднала по времето на Пауъл и той е “опасен човек за този пост”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Рамката за пазарите на криптоактиви (MiCA) официално стана закон

След като получиха окончателно одобрение от министрите на финансите, длъжностните лица на ЕС официално приеха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

юни 1, 2023 10:00 1 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.