НАЧАЛО Крипто Крими

ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

ноември 23, 2022 9:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

Министерството на правосъдието на СAЩ съобщи за ареста на двама естонци в столицата на страната им - Талин, обвинявайки ги в извършване на крипто измами и пране на пари.

Иван Туригин и Сергей Потапенко са лицата зад вече несъществуващия доставчик на услуги за добив на Биткойн (BTC) чрез облачни изчисления – HashFlare.

Естонците са обвинени, че са измамили инвеститори с $575 милиона чрез крипто схеми. Федералното бюро за разследване (ФБР) е поело разследването на този случай и търси потенциални жертви на HashFlare. Освен това, ако бъдат признати за виновни, обвиняемите ще бъдат изправени пред 20 години затвор.

Доставчикът на услуги за добив на криптовалути е бил дъщерно дружество на HashCoins OU. Платформата е предоставяла облачни услуги за добив на BTC, ETH, LTC, DASH и ZCash, но прекрати дейността си през август 2019 г., посочвайки за причина мечия пазар и нерентабилността на добива на Биткойн. 

Имайки предвид, че платформата функционираше на базата на годишен договор, много хора бяха уязвими от загуба на средствата им, тъй като условията за ползване на компанията ѝ позволяваха да прекратява договорите, без да прави никакви възстановявания на суми.

Естонците са привлечени като обвиняеми не само за участието си в HashFlare, но и в Polybius – платформа, която функционирала като крипто банка. Обвиняемите са събрали около $25 милиона от инвеститори с обещанието да им изплащат дивиденти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пазарната капитализация на криптовалутите държи под $800 милиарда


Дивидентите обаче така и не бяха доставени. Събраните пари били прехвърлени в други сметки и портфейли, контролирани единствено от обвиняемите. Твърди се, че след това Туригин и Потапенко са закупили над 70 имота и луксозни автомобили, изпирайки част от средствата чрез подставени дружества. 

Според информацията Министерството на правосъдието на САЩ, обвинява HashFlare, че не разполагат с оборудването за добив, което твърдят, че притежават. Казва се още: 

Когато инвеститорите поискаха да изтеглят приходите си от добив, Потапенко и Туригин не са били в състояние да изплатят добитата криптовалута, както беше обещано. Вместо това те или се съпротивляваха на извършването на плащанията, или се разплащаха с инвеститорите, използвайки дигитална валута, която обвиняемите бяха закупили на свободния пазар – а не валута, която бяха добили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Убийството на Къро и какво общо има с Ружа Игнатова?

Български мафиот, известен като “Къро” или Красимир Каменов, бе открит мъртъв заедно със съпругата си и още двама души в Кейптаун на 25 май.

юни 7, 2023 7:00 2 мин. четене

Крипто измамник получи присъда от шест години затвор

Федералните прокурори на САЩ постигнаха желания резултат по делото на Реджиналд Фаулър, тъй като нюйоркски съдия постанови присъда от приблизително шест години затвор за осъденото лице, замесено в крипто измама.

юни 6, 2023 21:29 2 мин. четене

До Куон е пуснат под гаранция след ареста си в Черна гора

До Куон ще бъде освободен от ареста в Черна гора, след като искането му за освобождаване под гаранция в размер на около $427,900 (€400,000) беше одобрено.

юни 6, 2023 12:00 2 мин. четене

Неадекватната реакция на Катар срещу прането на пари с криптовалути предизвика критики

Реакцията на Катар по отношение на изпирането на пари чрез криптовалути и финансирането на тероризма получи критики от Специалната група за финансови действия (“FTAF”).

юни 5, 2023 15:21 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.