НАЧАЛО Крипто Крими

ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

23.11.2022 9:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

Министерството на правосъдието на СAЩ съобщи за ареста на двама естонци в столицата на страната им - Талин, обвинявайки ги в извършване на крипто измами и пране на пари.

Иван Туригин и Сергей Потапенко са лицата зад вече несъществуващия доставчик на услуги за добив на Биткойн (BTC) чрез облачни изчисления – HashFlare.

Естонците са обвинени, че са измамили инвеститори с $575 милиона чрез крипто схеми. Федералното бюро за разследване (ФБР) е поело разследването на този случай и търси потенциални жертви на HashFlare. Освен това, ако бъдат признати за виновни, обвиняемите ще бъдат изправени пред 20 години затвор.

Доставчикът на услуги за добив на криптовалути е бил дъщерно дружество на HashCoins OU. Платформата е предоставяла облачни услуги за добив на BTC, ETH, LTC, DASH и ZCash, но прекрати дейността си през август 2019 г., посочвайки за причина мечия пазар и нерентабилността на добива на Биткойн. 

Имайки предвид, че платформата функционираше на базата на годишен договор, много хора бяха уязвими от загуба на средствата им, тъй като условията за ползване на компанията ѝ позволяваха да прекратява договорите, без да прави никакви възстановявания на суми.

Естонците са привлечени като обвиняеми не само за участието си в HashFlare, но и в Polybius – платформа, която функционирала като крипто банка. Обвиняемите са събрали около $25 милиона от инвеститори с обещанието да им изплащат дивиденти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пазарната капитализация на криптовалутите държи под $800 милиарда


Дивидентите обаче така и не бяха доставени. Събраните пари били прехвърлени в други сметки и портфейли, контролирани единствено от обвиняемите. Твърди се, че след това Туригин и Потапенко са закупили над 70 имота и луксозни автомобили, изпирайки част от средствата чрез подставени дружества. 

Според информацията Министерството на правосъдието на САЩ, обвинява HashFlare, че не разполагат с оборудването за добив, което твърдят, че притежават. Казва се още: 

Когато инвеститорите поискаха да изтеглят приходите си от добив, Потапенко и Туригин не са били в състояние да изплатят добитата криптовалута, както беше обещано. Вместо това те или се съпротивляваха на извършването на плащанията, или се разплащаха с инвеститорите, използвайки дигитална валута, която обвиняемите бяха закупили на свободния пазар – а не валута, която бяха добили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Ripple срещу SEC – какво следва в съдебната битка?

Ripple предостави актуална информация за текущото си съдебно дело с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

19.05.2024 18:00 2 мин. четене

Съдът одобри плана на Genesis за компенсация на стойност $3 милиарда

Съдът разреши на Genesis Global да разпредели приблизително $3 милиарда в брой и крипто на своите кредитори.

19.05.2024 12:00 2 мин. четене

Kрипто инфлуенсър се призна за виновен за участие в измама на стойност над $1 милион

В четвъртък във федералния съд в Бруклин, Томас Джон Сфрага, известен в света на криптовалутите като „TJ Stone“, призна участието си в телеграфна измама. Сфрага е измамил повече от дузина лица, като е натрупал над $1.3 милиона чрез измамни схеми.

19.05.2024 2:00 2 мин. четене

Тайван разкри крипто измама за над $6 милиона с помощта на Binance

Отделът за спазване на правилата за финансови престъпления (FCC) на Binance си партнира с Бюрото за разследване на Министерството на правосъдието на Тайван и Окръжната прокуратура на Тайпе, за да се справи със значителен случай на пране на пари, включващ измама с дигитални активи на стойност 200 милиона нови тайвански долара ($6.2 милиона).

18.05.2024 15:31 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.