НАЧАЛО Крипто Крими

ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

ноември 23, 2022 9:08 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ФБР арестува двама души свързани с крипто измама за стотици милиони

Министерството на правосъдието на СAЩ съобщи за ареста на двама естонци в столицата на страната им - Талин, обвинявайки ги в извършване на крипто измами и пране на пари.

Иван Туригин и Сергей Потапенко са лицата зад вече несъществуващия доставчик на услуги за добив на Биткойн (BTC) чрез облачни изчисления – HashFlare.

Естонците са обвинени, че са измамили инвеститори с $575 милиона чрез крипто схеми. Федералното бюро за разследване (ФБР) е поело разследването на този случай и търси потенциални жертви на HashFlare. Освен това, ако бъдат признати за виновни, обвиняемите ще бъдат изправени пред 20 години затвор.

Доставчикът на услуги за добив на криптовалути е бил дъщерно дружество на HashCoins OU. Платформата е предоставяла облачни услуги за добив на BTC, ETH, LTC, DASH и ZCash, но прекрати дейността си през август 2019 г., посочвайки за причина мечия пазар и нерентабилността на добива на Биткойн. 

Имайки предвид, че платформата функционираше на базата на годишен договор, много хора бяха уязвими от загуба на средствата им, тъй като условията за ползване на компанията ѝ позволяваха да прекратява договорите, без да прави никакви възстановявания на суми.

Естонците са привлечени като обвиняеми не само за участието си в HashFlare, но и в Polybius – платформа, която функционирала като крипто банка. Обвиняемите са събрали около $25 милиона от инвеститори с обещанието да им изплащат дивиденти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пазарната капитализация на криптовалутите държи под $800 милиарда


Дивидентите обаче така и не бяха доставени. Събраните пари били прехвърлени в други сметки и портфейли, контролирани единствено от обвиняемите. Твърди се, че след това Туригин и Потапенко са закупили над 70 имота и луксозни автомобили, изпирайки част от средствата чрез подставени дружества. 

Според информацията Министерството на правосъдието на САЩ, обвинява HashFlare, че не разполагат с оборудването за добив, което твърдят, че притежават. Казва се още: 

Когато инвеститорите поискаха да изтеглят приходите си от добив, Потапенко и Туригин не са били в състояние да изплатят добитата криптовалута, както беше обещано. Вместо това те или се съпротивляваха на извършването на плащанията, или се разплащаха с инвеститорите, използвайки дигитална валута, която обвиняемите бяха закупили на свободния пазар – а не валута, която бяха добили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Nexo разследвани от Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ

Nexo се разследва от Бюрото за финансова защита на потребителите (БФЗП) – агенция отговорна за защита на потребителите във финансовия сектор.

декември 7, 2022 15:06 1 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд с шокиращо голямо дарение на Демократическата партия на САЩ

Опитите на водещите медии да омаловажат измамите, извършени от Сам Банкман-Фрийд (SBF), не успяха да убедят крипто общността и предприемачите. 

декември 4, 2022 15:02 1 мин. четене

Този DeFi протокол претърпя хак – ограничават търговията

Базираният на BNB веригата протокол за децентрализирано финансиране (DeFi) – Ankr потвърди, че на 1 декември е бил засегнат от експлойт на стойност няколко милиона долара.

декември 3, 2022 10:47 1 мин. четене

Съоснователят на Terra се яви на разпит пред съда в Сеул

Съоснователят на Terraform Labs Шин Хьон-Сун, известен още като Даниел Шин, и седем други сътрудници на Terraform присъстваха в петък сутринта на съдебно заседание в Южна Корея, на което ще бъде взето решение по искането на местната прокуратура за издаване на заповед за арест на осемте лица.

декември 2, 2022 14:09 1 мин. четене