НАЧАЛО Други

Фалит на САЩ ще доведе до глобална финансова катастрофа

май 17, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фалит на САЩ ще доведе до глобална финансова катастрофа

Във вторник Джанет Йелън, секретар на Министерството на финансите, изрази загриженост относно ограниченото време, което остава на Конгреса да повиши тавана на дълга и да предотврати вреден фалит на националния дълг.

Йелън подчерта, че подобен дефолт (неизпълнение на задължение) би имал катастрофални последици за икономиката и се обърна към Независимите банкери на Общността в Америка, като заяви:

Времето изтича. С всеки изминал ден, в който Конгресът не предприеме действия, икономическите разходи се увеличават, което представлява потенциален риск за забавяне на икономиката на САЩ.

Министерството на финансите предупреди, че без бързи действия от страна на Конгреса възможността им да предотвратят фалит чрез извънредни мерки може да изтече до 1 юни. В резултат на това продължават дискусиите между Белия дом и законодателите за намиране на решение преди наближаващия краен срок.

Спешността на този момент не може да бъде преувеличена“, отбеляза Йелън. “Изключително важно е Конгресът да действа възможно най-скоро. Икономисти от различни сфери споделят мнението, че фалитът на САЩ би довел до икономическа и финансова катастрофа.

Йелън твърди, че икономическият напредък на страната ще бъде обърнат, което може да предизвика безпрецедентна икономическа и финансова буря, водеща до загуба на доходи и рецесия.

Потенциалната финансова криза в резултат на фалит ще засегне сериозно банкерите от общините и регионите, включително присъстващите на речта на Йелън.

Освен това могат да бъдат нарушени основни услуги, разчитащи на федерални служители и изпълнители, като контрол на въздушното движение, правоприлагане, гранична сигурност и национална отбрана.

Президентът Байдън и председателят на парламента Кевин Маккарти се срещнаха вчера, за да обсъдят възможността за сключване на споразумение за увеличаване на лимита на заемите.

Републиканците се застъпват за повишаване на тавана на дълга, обвързано със съкращаване на разходите, докато Белият дом подкрепя “чисто” повишаване.

Съобщава се, че Байдън също така е проучил възможността за използване на 14-ата поправка като последна възможност за повишаване на тавана, ако Конгресът не предприеме действия.

Във вторник Йелън предупреди, подчертавайки риска от световна паника, водеща до искания за марджин, бягства и разпродажби:

“Пазарът на държавни ценни книжа на САЩ е от решаващо значение за световната финансова система. Значението му се състои във факта, че светът винаги се е доверявал на Америка, че ще изпълнява задълженията си по облигациите, като изплаща навреме и в пълен размер както главницата, така и лихвите.

Неизпълнението на задълженията би подкопало самата основа на нашата финансова система”,  

В заключение Йелън заяви:

Позволете ми да бъда недвусмислена: Без действия на Конгреса по отношение на лимита на дълга Министерството на финансите и правителството нямат реални възможности да ни спасят от катастрофа. Защитата на пълната вяра и кредит на Съединените щати е била подкрепяна от поколения американци.

Тя е крайъгълен камък на нашето световно икономическо лидерство. Сега не бива да пропиляваме тази репутация, нито да предизвикваме изкуствено създадена от нас криза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.