НАЧАЛО Други

Експерти предупреждават за най-голямата катастрофа на пазарите от близо 100 години насам

19.01.2024 11:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Експерти предупреждават за най-голямата катастрофа на пазарите от близо 100 години насам

При неотдавнашните промени в икономическите показатели, като забавяне на инфлацията и прогнозирано намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, макроикономистът Хенрик Зеберг изразява загриженост и рисува мрачна картина на ситуацията.

В поредица от публикации в X (Twitter) от 12 януари Зеберг предупреди за предстояща голяма рецесия и потенциал за най-големия пазарен срив от 1929 г. насам. Той подкрепи предупрежденията си с различни тревожни показатели и разгледа често срещаните контрааргументи в подробен анализ.

Зебърг опроверга твърденията, че рецесията вече е настъпила през 2022 г. или че интервенциите на Федералния резерв ще я предотвратят. Той твърди, че тези аргументи се основават на фундаментално неразбиране на бизнес циклите.

Според Зебърг неговият модел на бизнес цикъла, известен с точното прогнозиране на рецесиите в продължение на повече от 80 години, е показал значителен спад, като водещите показатели са се сринали под равновесната си линия.

Въпреки че анализаторите отхвърлиха този сигнал преждевременно, Зеберг подчерта, че типичното закъснение от 12-15 месеца преди рецесията следва дъното на инверсията на доходността, което настъпи през юни 2023 г.

Разглеждайки промишленото производство, Зеберг направи паралел между настоящата ситуация и периода, предшестващ финансовата криза от 2007-2008 г., като подчерта разминаването в силата на движението и сигнализира за предстоящ значителен спад на промишленото производство.

Прехвърляйки вниманието към жилищния пазар и личните лихвени плащания, Зеберг отбеляза значителен спад в жилищното строителство, исторически свързан с повишена безработица.

Той подчерта потенциала за рязко повишаване на безработицата поради неотдавнашния скок на личните лихвени плащания, произтичащ от ескалиращите пазарни лихвени проценти.

Зеберг предупреди, че нарастващите лихвени плащания могат да доведат до намаляване на достъпността на жилищата, което може да доведе до увеличаване на процента на неизплатените жилища при рязко нарастване на безработицата.

За последния си тревожен показател икономистът се обърна към нивата на складовите наличности на търговците на дребно, които понастоящем надвишават линията на тенденцията. Зебърг предупреди, че компаниите и търговците на дребно, очаквайки възстановяване на търсенето, са се презапасили с материални запаси, което създава предпоставки за предстоящи икономически предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Доларът доминира, но движението срещу валутата не може да се спре

Огромното значение на щатския долар в световните парични и икономически рамки след края на Втората световна война е безспорно.

22.02.2024 7:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.