НАЧАЛО Други

Европейската централна банка: "няма планове" за цифрова валута

СЕП. 14, 2018 22:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Европейската централна банка: "няма планове" за цифрова валута

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма "планове" да издава собствена цифрова валута, заяви президентът Марио Драги пред Европейския парламент в сряда, 12-ти септември.


В отговор на запитване от евродепутата Джонас Фернандес, Драги каза, че "същественото развитие" все още е необходимо в основната технология зад криптовалутите, преди Централната банка да обмисли използването им.


"ЕЦБ и Евросистемата понастоящем нямат планове за издаване на цифрова валута на централната банка", той обобщава:

Въпреки това внимателно анализираме потенциалните последици от издаването на такава валута като допълнение към парите.

Обяснявайки защо в ЕЦБ няма планове за криптовалута, Драги обръща внимание на същите тези фактори.

"... Технологиите, които потенциално биха могли да бъдат използвани за издаване на цифрова валута на централната банка [...], все още не са изпитани задълбочено и изискват значително по-нататъшно развитие, преди да могат да бъдат използвани в контекста на централната банка", каза Фернандес, добавяйки:

Що се отнася до централната банка, която администрира индивидуални сметки за домакинства и фирми, това означава, че централната банка ще влезе в конкуренция за депозитите на дребно с банковия сектор и ще доведе до потенциални съществени оперативни разходи и рискове.

Той добави, че в момента няма "конкретна нужда" да се издаде допълнителна валута в рамките на еврозоната, заявявайки, че търсенето на банкноти в брой "продължава да расте" в ЕС28.

Драги продължава бдителна позиция, която 28-членният блок традиционно държи за банково-издадена криптовалута, за разлика от движенията на страни като Русия и Китай.

По-рано тази година в съвместния доклад на ЕЦБ и Банката за международни разплащания (БИС) бяха изтъкнати "нежеланите ефекти" от потенциалното стартиране на такава валута, като се има предвид и необходимостта от повече изследвания.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Банка финансира NFT проект с близо $700 милиона

Sorare успяха да изградят платформа за фентъзи футбол, базирана на NFT, в която всяка дигитална карта е регистрирана като уникален токен в блокчейна на Етериум. Играчите могат да купуват и продават ка...
СЕП. 23, 2021 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SushiSwap отричат да има заплаха за потребителските средства

Според доклади на различни медии, хакерът е заявил, че е идентифицирал уязвимост, която касае потребителски средства на стойност над $1 милиард, заявявайки, че информацията е станала публично достъпна...
СЕП. 23, 2021 14:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Федералният резерв скоро ще сподели значително проучване

Федералният резерв на САЩ ще публикува своя доклад за CBDC (дигитални валути на централни банки), според председателя на Фед, Джером Пауъл, който проведе пресконференция на 22-ри семптември.Пауъл иска...
СЕП. 23, 2021 13:52 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

NFT стартъпът Dapper Labs набира $250 милиона

Coatue Ventures водеше кръга с участието на съществуващите инвеститори a16z, GV (по-рано Google Ventures) и Version One Ventures. Нови инвеститори, включително BOND, фирма за рисков капитал, и GIC, си...
СЕП. 23, 2021 10:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света