НАЧАЛО Други

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

10.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

Предложеният от Европейския съюз (ЕС) Закон за изкуствения интелект е ключова стъпка в поредица от нормативни актове, които се очаква да намерят отзвук в световен мащаб и да окажат влияние върху основните технологични играчи. Предишни регулации на ЕС, включително нови правила за конкуренцията и онлайн съдържанието, засегнаха най-вече американски технологични гиганти като Meta Platforms, Apple и Alphabet.

Според Драгош Тудораче, ключов преговарящ от Европейския парламент, този акт поставя ЕС на челно място в световен мащаб при въвеждането на строги правила за AI. Споразумението включва забрани за конкретни AI приложения, като например нецеленасочено извличане на изображения за бази данни за разпознаване на лица.

Санкциите за неспазване на правилата могат да достигнат до 7% от глобалните приходи на дадена компания, като варират в зависимост от размера на компанията и нарушената регулация, както е посочено от Европейския парламент.

В световен мащаб регулирането на AI е предизвикателна дилема за правителствата. През октомври администрацията на Байдън инициира това, което се считаше за най-солидния набор от действия в световен мащаб за гарантиране на безопасността на системите за AI. По подобен начин китайските регулатори въведоха правила относно генеративния изкуствен интелект по-рано през годината.

Законът за AI на ЕС, предложен през 2021 г., предшестваше публичното пускане на чатботове като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google. Нарастващата популярност на тези чатботове и други AI приложения доведе до преразглеждане на законодателството и потенциално въвеждане на нови разпоредби.

Спорният въпрос в рамките на европейското законодателство беше дали да се установят общи правила за AI с общо предназначение и за основополагащите модели, които са от решаващо значение при обучението на специализирани AI приложения.

Законът налага правила за прозрачност, включително спазване на законодателството на ЕС в областта на авторското право и създаване на подробни резюмета на съдържанието, използвано при обучението на AI моделите. За тези, за които се счита, че създават значителни рискове, ще се сблъскат с по-строги разпоредби, изискващи оценка и намаляване на риска.

Споразумението обаче изключва AI системите, предназначени само за военни или отбранителни цели, според изявление на Съвета на ЕС.

Въпреки споразумението, индустриалните и потребителските групи бързо разкритикуваха сделката. DigitalEurope изрази загриженост във връзка с финансовата тежест за компаниите, занимаващи се с AI, и потенциалните конкурентни недостатъци за Европа. По подобен начин Европейската организация на потребителите цитира опасения за недостатъчно регулирани аспекти, разчитащи твърде много на саморегулирането от страна на компаниите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.