НАЧАЛО Други

Европа се справя с външния си дълг, но положението при САЩ е критично

октомври 23, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа се справя с външния си дълг, но положението при САЩ е критично

В разгара на Ковид пандемията и руската инвазия в Украйна САЩ и Европа прибягнаха до широкообхватни заеми. Оттогава обаче финансовите им траектории се разминават, като САЩ поддържат високи дефицити, докато Европа е на път да ги намали значително.

Това е голяма промяна в сравнение с преди десетилетие, когато членовете на еврозоната бяха изправени пред фалит поради дефицитите след световната финансова криза. Понастоящем европейските правителства спазват фискална дисциплина, повлияна както от поуките от миналото, така и от регламентите на еврозоната, което особено липсва в САЩ.

През последните седмици доходността на държавните облигации в световен мащаб нарасна, което отчасти се дължи на нарастващия дефицит на САЩ. САЩ отчетоха дефицит от $1.7 трилиона (6.3% от БВП) за годината, приключваща на 30 септември, в сравнение с $1.4 трилиона (5.4% от БВП) за предходната година. Без счетоводна корекция, свързана със спряната програма за анулиране на студентски заеми, дефицитът щеше да се увеличи почти двойно до около $2 трилиона.

Обратно, в Европа се развива различен сценарий. МВФ прогнозира спад на комбинирания държавен дефицит на еврозоната от 3.6% от БВП през 2022 г. до 3.4% през 2023 г., като през 2024 г. той допълнително ще намалее до 2.7%.

Очаква се държавите, борещи се с кризата преди десетилетие, да имат значително по-малки бюджетни дефицити. Предвижда се дефицитът на Гърция да намалее от 2.3 % на 1.6 % от БВП, на Португалия – от 0.4% на 0.2%, а Ирландия е на път да отбележи втора поредна година на бюджетен излишък. Въпреки това страни като Италия и Франция продължават да имат дефицити от около 5% от БВП.

В перспектива, ако тези прогнози се запазят, европейските правителства вече няма да са основният двигател на ескалацията на световния дълг. МВФ приписва очакваното увеличение на държавните дългове с 1 процентен пункт главно на САЩ и Китай.

САЩ започнаха да изпреварват европейските дефицити през 2016 г., а заемите им ескалираха по време на пандемията. Изключително важно е, че изглежда няма ясна стратегия за намаляване на тези дефицити, като мненията за повишаване на данъците и намаляване на разходите се разминават. Фискалните правила на Европа, установени през 1993 г., предвиждат, че дефицитът не трябва да надвишава 3% от БВП. Въпреки че тези правила бяха временно преустановени поради пандемията и удължени по време на рязкото покачване на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, съществува ангажимент за възстановяване на фискалната предпазливост.

Европейските правителства се стремят към модифицирани правила, които да стимулират дългосрочни инвестиции, стимулиращи растежа, особено в екологични инициативи. Въпреки това консенсусът по тези промени остава трудно постижим, което може да доведе до връщане към предишните ограничения през 2024 г.

Обединеното кралство също така се стреми да намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП, като въведе данъчни увеличения за ограничаване на дълговете. Някои европейски държави като Италия и Франция прогнозират по-бавно намаляване на дефицита от първоначално предвиденото, което потенциално крие риск от неспазване на насоките на Европейската комисия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Европа се справя с външния си дълг, но положението при САЩ е критично”
  1. Кольо,

    От кого САЩ вземат пари на заем? Отговора е: от никого! На САЩ им трябват пари и си ги напечатват толкова колкото им трябват! Но Европа това не може да го направи от което САЩ печели тъй като всички работят с долара или през долара. Речеш ли да мръднеш само и следват санкции или запор на парите. Както се казва: в САЩ е и сиренето и ножа. Останалия свят за сега нищо не може да направи защото САЩ работят на принципа “разделяй и владей” и “моркова и тоягата”.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.