НАЧАЛО Регулации

Европа погна технологичните гиганти Microsoft, Amazon, Apple и три други

септември 6, 2023 15:51 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа погна технологичните гиганти Microsoft, Amazon, Apple и три други

Европейският съюз определи шест големи технологични компании, които възнамерява да контролира чрез въвеждането на нови разпоредби, насочени към насърчаване на конкуренцията.

Тези компании, определени като пазители, включват Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и китайската компания ByteDance. Следователно те ще трябва да се придържат към законови изисквания, предназначени да променят начина, по който предоставят своите широко използвани онлайн услуги.

Какво определя тези компании като “пазители”?

Дружествата са класифицирани като “пазители” въз основа на конкретни количествени критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Това включва годишни приходи от поне €7.5 милиарда на пазара на ЕС или пазарна капитализация от поне €75 милиарда, изчислена за последните три финансови години. Освен това те трябва да имат и повече от 45 милиона месечни потребители и 10,000 годишни бизнес потребители.

Европейският съюз е определил 22 платформени услуги, управлявани от тези шест пазители, които попадат в обхвата на Закона за дигиталните пазари (DMA). Това законодателство прилага установените принципи на политиката в областта на конкуренцията към съвременната среда на 21-ви век.

Онлайн услугите, които са обект на последните разпоредби на ЕС, са следните:

  • Alphabet: Android, Google Search, Chrome, Google Maps, Google Play, Google Shopping, Google Ads и YouTube
  • Amazon: Amazon Marketplace и Amazon Ads
  • Apple: App Store, Safari и iOS
  • ByteDance: TikTok
  • Meta: Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace и Meta Ads

Освен това имаше очаквания, че Samsung ще бъде включена в списъка на ЕС, но тя видимо отсъства от най-новия официален списък. В няколко други изненадващи пропуска не са включени и услуги като Gmail и Outlook.com на Microsoft. ЕС предостави обяснение за това, като заяви:

Комисията установи, че макар Gmail, Outlook.com и Samsung Internet Browser да отговарят на праговете съгласно DMA, за да бъдат квалифицирани като “пазители”, Alphabet, Microsoft и Samsung са предоставили достатъчно обосновани аргументи, показващи, че тези услуги не се квалифицират като “”портали”” за съответните услуги на основната платформа.

Освен това последствията от нарушаването на тези разпоредби могат да варират от глоби до 10% от световните годишни приходи на компанията. В случаи на тежки и повтарящи се нарушения санкциите могат да нараснат до 20%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулациите на криптовалутите са по-нужни от всякога според директора на Coinbase

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг подчерта, че е изключително важно Съединените щати да създадат регулаторна рамка за криптоактивите.

септември 30, 2023 20:00 1 мин. четене

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.