НАЧАЛО Други

Европа все по-близо до рецесия – страховете на хората може да са оправдани

ноември 7, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа все по-близо до рецесия – страховете на хората може да са оправдани

Бизнес активността в еврозоната продължи да намалява през октомври, особено в сферата на услугите, което свидетелства за повишен риск от рецесия в 20-те страни от валутния съюз.

Официалните данни разкриха свиване на икономиката с 0.1% през третото тримесечие. Окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за октомври, който е надежден индикатор за състоянието на икономиката, спадна до 46.5, което е най-ниското му ниво от ноември 2020 г., когато бяха затегнати Ковид ограниченията на целия континент. Това отбеляза пети пореден месец под границата от 50, което означава свиване.

Ейдриън Претеджон от Capital Economics коментира мрачните перспективи, като заяви, че окончателните PMI съвпадат с прогнозата им за още едно свиване на БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие. PMI на новите поръчки също достигна най-ниското си равнище от септември 2012 г. насам, като се изключат първите месеци на пандемията, а износът беше особено слаб. Производствената активност последва примера, като новите поръчки се свиха с един от най-силните темпове от началото на записванията през 1997 г.

Активността в сферата на услугите в Германия, най-голямата икономика в Европа, отново изпадна в спад поради трайно слабото търсене, а във Франция също се прояви подобна тенденция. В Италия активността в сектора на услугите се свива за трети пореден месец с най-бързия темп от една година, но в Испания се наблюдава малко по-бърз темп на растеж в сектора на услугите.

Положително е, че в началото на ноември моралът на инвеститорите в еврозоната надхвърли очакванията, като според индекса на Sentix очакванията за бъдещето са розови. През миналия месец Европейската централна банка предпочете да остави лихвените проценти без промяна на рекордно високо равнище, прекъсвайки серията от 10 последователни повишения, и подчерта, че разговорите за намаляване на лихвите на пазара са преждевременни.

Политиците вероятно ще намерят известно облекчение в индикациите на проучването на PMI за отслабване на ценовия натиск, тъй като и индексите на производствените и на входящите цени спаднаха спрямо септемврийските си равнища.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.