НАЧАЛО Други

Ето защо бума на фондовия пазар ще се разшири през 2024 година

25.01.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо бума на фондовия пазар ще се разшири през 2024 година

Пазарите, които навлизат в 2024 г., се сблъскват със значително по-различен пейзаж в сравнение с предходната година, според прозренията на Том Лий от Fundstrat.

Лий, който точно прогнозира пазарните тенденции през 2023 г., подчертава значителната промяна в широчината на пазара, като очаква засилено участие на по-широк кръг акции.

За разлика от периода 2022-2023 г., в който Федералният резерв осъществи 11 повишения на лихвените проценти, довеждайки ги до диапазон от 5.25%-5.5%, сегашната позиция на Фед е значително по-миролюбива.

Склонността на централната банка към намаляване на лихвените проценти, макар и да е обект на дебати относно времето, контрастира с мерките за затягане на лихвените проценти от предходния цикъл.

Друг фактор, допринасящ за потенциалното пазарно рали, е низходящата тенденция при лихвените проценти, особено видима при доходността на 10-годишните държавни ценни книжа, която намалява за разлика от възходящата траектория, наблюдавана до 2023 г.

Жилищният пазар преживява промяна към по-голяма гъвкавост, характеризираща се с по-големи наличности и намаляващи лихвени проценти по ипотечните кредити, което позволява на пазара да излязат повече жилища.

След като през октомври достигнаха 8%, лихвените проценти по 30-годишните фиксирани ипотечни кредити се оттеглиха до 6.6%, като прогнозите сочат, че в рамките на годината е възможно да паднат под 6%.

Освен това перспективите за капиталовите разходи, отразяващи разходите на компаниите за дейността им, изглеждат оптимистични, което е сигнал за положителни перспективи пред акциите.

Също така, обръщайки тенденцията на отлив на акции, наблюдавана от октомври 2022 г. до декември 2023 г., когато инвеститорите изтеглиха общо $240 милиарда, Лий очаква значителен приток от около $5.5 трилиона от фондовете на паричния пазар обратно към акции след сигналите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.

Като изтъква неотдавнашното събитие, при което S&P 500 постигна рекордно ниво на затваряне, Лий подчерта значението на достигането на исторически върхове, опровергавайки мечите настроения.

Позовавайки се на исторически данни, той твърди, че не е имало мечи пазар, на който акциите да са достигнали исторически върхове, и всъщност в 10 от 11 случая акциите са отбелязали по-нататъшни печалби през следващите шест месеца.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.