НАЧАЛО Други

Ето какво трябва да знаят инвеститорите по време на бума на фондовия пазар

25.01.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво трябва да знаят инвеститорите по време на бума на фондовия пазар

На фона на оптимистичните икономически показатели, положителните нагласи за потенциално намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв и повишаването на потребителското доверие фондовите пазари достигнаха нови върхове през януари.

Миналия петък S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха безпрецедентни върхове. Брайън Левит, глобален пазарен стратег в Invesco, подчерта в петъчната си бележка, че макроикономическият пейзаж е претърпял значителни промени от последния връх на S&P 500 през януари 2022 г., белязан от събития като нахлуването на Русия в Украйна и повишеното напрежение в Близкия изток.

Въпреки тези глобални предизвикателства американската икономика успя да избегне рецесията, инфлацията се забави от над 9% до около 3%, а потребителите и експертите стават все по-оптимистични. Левит твърди, че достигането на нови върхове на фондовите пазари не трябва да бъде причина за безпокойство или изненада.

Според него има три основни извода, които инвеститорите трябва да направят, за да интерпретират тези скорошни пазарни движения:

Акциите предвиждат бъдещето

Левит подчерта, че средните стойности на фондовия пазар не показват “средно обръщащо се” поведение. Вместо да се връщат към дългосрочна средна стойност, акциите показват какво предстои за американската и световната икономика.

Той предполага, че ако някой вярва, че условията за повечето хора по света ще се подобрят, а иновативните предприятия ще процъфтяват, тогава очакванията са пазарите да имат възходяща тенденция за продължителни периоди.

Ограничените акции водят до повечето печалби

Макар че 10-те най-големи акции в S&P 500, включително Великолепната седморка, се търгуват при исторически високи оценки, по-голямата част от индекса не е така.

Левит твърди, че новите върхове сами по себе си предоставят ограничена информация и че е по-проникновено да се сравнява цената на индекса с фундаменталните характеристики (печалби, продажби, счетоводна стойност) на съставляващите го компании. Извън водещите 10 акции, останалите 490 се търгуват при “средни оценки“.

Честа поява на рекорди на фондовия пазар

Противно на общоприетото схващане, рекордните стойности на фондовия пазар не са рядкост. Левит заяви, че по данни на Bloomberg, S&P 500 е достигнал 1,176 нови върхови стойности от стартирането си през 1957 г., което прави средно по един нов рекорд на всеки две седмици. Той твърди, че историческите тенденции предполагат, че инвеститорите трябва да очакват пазарът да достигне множество нови върхове през целия им инвестиционен живот, дори ако пътуването не винаги е лесно.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.