НАЧАЛО Финтех

Ето защо CBDC са лоша идея, според основателя на Cardano

април 9, 2022 17:27 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо CBDC са лоша идея, според основателя на Cardano

Основателят на Cardano Чарлз Хоскинсън заяви, че не e съгласен с идеята за издаване на дигитални валути на централните банки (CBDC).

Нарастващият интерес на световните правителства към разработването на CBDC предизвика редица дебати около прекомерния правителствен контрол и неприкосновеността на личния живот.

Притеснения около CBDC

След възхода на децентрализираните криптовалути, дигиталните валути на централните банки, известни като CBDC, се превърнаха в основен интерес за няколко правителства. 

Правителствата започват да осъзнават, че за да се направи емитирана от централната банка валута подходяща, тя трябва да съответства на възможностите на децентрализираните валути по отношение на ефективност и цена.

Въпреки това, идеята гражданите да държат сметки, пряко контролирани от централните банки, предизвика много дебати около поверителността и контрола. 


Не ИзпускайКрипто милиардер иска да раздаде богатството си

Чарлз Хоскинсън е един от онези, които вярват, че резултатът от развитието на CBDC ще се окаже пагубен. В скорошен туит основателят на Cardano сподели видео от подкаст на Джо Роган с надпис „Защо CBDC са наистина лоша идея„.

Във видеото Мааджид Наваз, активист и гост в подкаста на популярния американски коментатор Джо Роган, обясни, че G7, която се формира от 7-те най-големи икономики на МВФ в света, планира да създаде CBDC, тъй като вярват, че времето на хариените пари наближава края си. 

Гостът обаче цитира, че предложената CBDC, както твърдят служители на Английската централна банка, ще бъде програмирана така, че да не може да се изразходва например за определени хранителни продукти или може да бъде ограничена, ако работодателят не е доволен от представянето на служител.

Наваз сравнява предложените CBDC с ваучери, които могат да се използват само там, където правителството позволява, и системата, сравнима с китайската система за социални кредити. Наваз вярва, че хората трябва да се подготвят за възможността, че рискът правителствата да загубят контрола си поради причинените смущения чрез децентрализирани криптовалути ще ги накарат да затегнат контрола си. Той обаче очаква в крайна сметка хората да спечелят.

Настоящото състояние на нещата в надпреварата за CBDC

Страхувайки се от подобни резултати, сега вероятно е най-доброто време да се осведомят масите. Понастоящем всички страни в G7 тепърва ще стартират CBDC, но всички са на различни нива на проучване или тестване. 

Разглеждайки потенциалните резултати от развитието на CBDC, не е изненадващо, че сред водещите икономики Китай, който не е част от Г-7, е водещ в развитието на CBDC, тъй като вече провежда мащабни тестове в различни региони.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Етериум китовете се насочват към тези алткойни

Трябва да се отбележи, че в началото на тази година Федералният резерв на САЩ публикува проучването си за CBDC, като помоли обществеността за коментар, без да заема ясна позиция. Въпреки това, в изпълнителната заповед на Байдън президентът призова съответните органи да проучат развитието на технологията.

Конгресменът от Минесота Том Емърс и сенатор Тед Круз са сред онези, които се обявиха против развитието на CBDC. В туит преди няколко дни Емърс каза:

САЩ не е ‘зад Китай по отношение на крипто’. CBDC не са крипто – те са правителствен инструмент за наблюдение. Крипто създава свобода, не я унищожава.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

Банката на Япония обяви, че работи с трите най-големи банки в страната за стартиране на пробна версия на дигитална йена.

ноември 26, 2022 11:58 1 мин. четене

JPMorgan с търговска марка за портфейл за криптовалути

Банковият гигант JPMorgan е подал заявка за търговска марка за нов портфейл за цифрови активи.

ноември 22, 2022 9:09 1 мин. четене

CBDC: Американските банки се обединяват за разработване на дигиталния долар

Няколко големи компании за финансови услуги се обединиха с Федералния резерв на Ню Йорк, за да обявят 12-седмична програма за дигитален долар.

ноември 16, 2022 21:05 1 мин. четене

Виталик Бутерин: Трябва да се ограничат институционалните инвеститори

Съоснователят на Етериум Виталик Бутерин изрази скептицизъм по отношение на привличането на институционални инвестиции в разрастващата се екосистема на виртуалните валути, докато дебатът за тяхното участие се разгаря.

ноември 13, 2022 16:18 1 мин. четене