НАЧАЛО Други

Ето коя е най-евтината акция от “Великолепната седморка”

18.12.2023 19:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето коя е най-евтината акция от “Великолепната седморка”

Определянето на това дали дадена акция е надценена е често срещано предизвикателство за инвеститорите, особено при оценката на Великолепната седморка.

Тази група, съставена от Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla, има значителен принос за възвръщаемостта на S&P 500 през 2023 г. – около 65% от нея.

Към последната петъчна търговска сесия тяхната колективна печалба от началото на годината възлиза средно на 106%, което води до зашеметяващ скок на пазарната капитализация от $5 трилиона. Настоящата им средна търговска оценка е 32 пъти по-висока от очакваните печалби за календарната 2024 г., в сравнение с около 25 пъти в началото на годината.

Въпреки че определянето на точната им оценка остава трудно, анализът на PEG съотношението може да предостави ценна информация. Коефициентът PEG се получава чрез разделяне на съотношението цена/печалба на темпа на нарастване на печалбите, който може да се измерва в различни времеви рамки – като се използват или текущи, или бъдещи оценки за коефициента PE.

За S&P 500 приблизителното съотношение PEG е два пъти, като печалбите нарастват с темп от около 9% до 10% годишно, докато индексът се търгува на цена, равна на около 19 пъти прогнозните печалби за 2024 г.

За да се оцени Великолепната седморка, бяха взети предвид средния ръст на приходите, очакван между 2023 и 2026 г., въз основа на оценките на FactSet, и съотношението PE, получено от оценките за календарната 2024 г. Сред тези акции Nvidia се очертава като най-достъпната, като се отличава с PEG коефициент от 0.7. Очакваният ръст на приходите ѝ е около 34%, като се търгува при приблизително 24 пъти по-висока цена от очакваната печалба.

Обратно, Apple е най-скъпата компания, притежаваща PEG коефициент от 3.3, с очакван средногодишен ръст на приходите от 8%, търгувайки се на приблизително 27 пъти по-висока цена от тази на приходите.

Tesla регистрира PEG от 2.3, търгувайки се на цена около 65 пъти печалбата, с очакван годишен ръст на печалбата от близо 30% за период от три години.

Средният PEG коефициент на групата е 1.6. Хипотетично, ако Tesla се изравни с тази средна стойност, акциите ѝ ще спаднат с около 30% и ще се установят на ниво от около $175 за брой. По същия начин, ако Apple се съобрази с тази средна стойност, акциите ѝ ще намалеят с 55%, като ще се задържат на ниво от около $87.

Въпреки това, високите стойности на PEG съотношението не гарантират спад на акциите, както и ниските съотношения не гарантират покачване. Те служат като инструмент за измерване на очакванията. Важно е да се отбележи, че съотношението PEG може да не оценява ефективно акциите, ориентирани към стойността. Например, ако вземем предвид автомобилните конкуренти на Tesla – General Motors и Ford Motor – GM очаква темп на нарастване на приходите от приблизително 3% годишно през следващите три години, търгувайки се на цена 4.7 пъти по-висока от очакваните приходи за 2024 г., което дава PEG коефициент от 1.6.

От друга страна, Ford прогнозира спад на приходите през същия период, което води до отрицателен PEG коефициент от минус 1.2. Въпреки че това може да изглежда нелогично, PEG коефициентът, както и другите показатели за оценка на акциите, служат само като ориентир.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.