НАЧАЛО Други

Ето коя е единствената държава от Г-7, която влезе в рецесия през 2023 година

29.03.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето коя е единствената държава от Г-7, която влезе в рецесия през 2023 година

Икономиката на Обединеното кралство навлезе в рецесия през втората половина на 2023 г., което отразява позицията ѝ на една от най-слабо представящите се страни сред развитите държави.

Според официалните данни, публикувани в четвъртък, този спад се дължи главно на фактори като високата инфлация и лихвените проценти, които ограничават разходите на домакинствата.

Между октомври и декември брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се сви с 0.3%, което съответства на предишните доклади на Службата за национална статистика от февруари.

Интересното е, че Обединеното кралство е единствената държава от Г-7, която в края на 2023 г. преживява рецесия, определяна като две последователни тримесечия на икономически спад. През третото и четвъртото тримесечие икономиката се сви с по 0.4%, както бе отчетено от ONS.

На годишна база икономиката на Обединеното кралство се сви с 1.2% през последното тримесечие на годината, което е в ярък контраст с над 3% ръст, наблюдаван в САЩ през същия период.

За цялата 2023 г. британската икономика отбеляза минимален ръст от 0.1%, което е най-слабото ѝ разширяване от 2009 г. насам, като се изключи засегнатата от пандемията 2020 г. Коригиран с ръста на населението, БВП на глава от населението намалява с 0.6%.

Факторите, допринесли за спада на БВП, включваха намалено потребление на домакинствата, намалени капиталови инвестиции и неблагоприятни търговски условия. По-специално, потребителите харчеха по-малко за различни стоки и услуги, докато държавните разходи отбелязаха незначително увеличение.

Въпреки това има оптимистични сигнали за бъдещето, като очакванията за икономическо възстановяване се дължат на облекчаване на инфлацията и потенциално намаляване на лихвените проценти.

Основният лихвен процент на Английската централна банка понастоящем е 5.25% – 16-годишен връх, въведен в отговор на инфлационния натиск, изострен от прекъсванията във веригата за доставки и повишените цени на енергията поради геополитическото напрежение. Въпреки това пазарните прогнози предвиждат промяна на тази политическа позиция през следващите месеци.

Освен това се очаква разполагаемият доход на домакинствата да се подобри поради по-ниските нива на инфлация и правителствените инициативи, като например намаляването на националните осигурителни данъци, очертани в бюджетния план на ръководителя на Министерството на финансите Джереми Хънт.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.