НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ може да скочи до $57 трилиона до 2030 година

29.03.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ може да скочи до $57 трилиона до 2030 година

По време на всеки бюджетен сезон в Съединените щати се провеждат бурни дебати между избраните служители относно финансовите възможности на страната.

Периодично, ако таванът на дълга не бъде повишен, се появява опасността от спиране на работата на правителството.

Въпреки ежегодните конфронтации и разгорещените спорове таванът на дълга редовно се увеличава, което позволява на Съединените щати да трупат допълнителен дълг. Този повтарящ се сценарий подтиква мнозина да поставят под въпрос необходимостта от подобни ограничения.

Към 2024 г. опасенията се засилват, тъй като държавният дълг надхвърля $34 трилиона, а анализаторите прогнозират допълнителен дълг от $1 трилион на всеки 90 до 100 дни. Екстраполирането на тенденцията на годишен растеж от финансовата криза през 2008 г. до днес предполага потенциална сума от около $56.5 трилиона до 2030 г., което значително надхвърля прогнозирания от МВФ БВП на страната.

Дългът на САЩ към 29 март 2024 г.
Източник: www.pgpf.org

Преобладаващият разказ за експоненциалното нарастване на дълга на САЩ може първоначално да предизвика тревога, особено на фона на неотдавнашните скокове на инфлацията и прогнозите за бъдеща икономическа нестабилност. При по-внимателно разглеждане обаче се откриват нюанси, които оспорват общоприетите схващания.

Неотдавнашната история показва, че възприеманите рискове, свързани с определени парични и фискални политики, може да не се проявят според очакванията. Например значителното вливане на средства по време на Ковид пандемията, което първоначално изглеждаше готово да предизвика хиперинфлация, не се материализира в криза – поне не според сегашните оценки.

Макар да са наблюдавани продължителни периоди на повишена инфлация, страни като Япония, въпреки че се борят със съотношението на дълга към БВП, надхвърлящо 260%, и преживяват десетилетия на икономическа стагнация, запазват относителна стабилност.

Една теоретична рамка, която дава представа за несъответствието между високите нива на дълга и очакваните последици от него, е съвременната парична теория (MMT). Тя оспорва схващането, че правителствата, като емитенти на суверенни валути, действат при същите ограничения като домакинствата и никога не могат да изчерпят парите си.

Към март 2024 г. ММТ продължава да бъде спорна тема в икономическата периферия и няма широко признание. Въпреки това историческите прецеденти, като например италианската дългова криза през 90-те години на ХХ в., и значимите изказвания на политици предполагат постепенното включване на някои принципи на ММТ в икономическия дискурс.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.