НАЧАЛО Други

Ето кой тежи най-много на американската икономика

05.02.2024 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кой тежи най-много на американската икономика

Съединените щати са изправени пред демографско предизвикателство, свързано с предстоящото пенсиониране на поколението на бейби бумърите.

Родени между 1946 и 1964 г., повечето от хората от това поколение навършват 60 или повече години, което е критичен момент за икономиката и по-младите поколения.

Според старши икономиста на Barclays Джонатан Милар пиковата тежест върху американската икономика, дължаща се на пенсионирането на бейби бумърите, наближава и може да продължи през следващите 20 години. Тази кулминация се очаква да настъпи около 2029 г., както се посочва в доклад на Бюрото за преброяване на населението, когато най-младите бумъри ще навършат 65 години.

Икономистът Дийн Бейкър предупреди да не се гледа на Бейби бумърите като на катастрофална бомба със закъснител, подчертавайки, че въздействието им може да не е толкова пагубно, колкото пълноценна рецесия.

Въпреки това застаряването на населението поражда реални последици, които се очаква да тежат на САЩ в продължение на десетилетия, подобно на предизвикателствата, пред които е изправена Япония.

Бейби бумърите вече са повлияли на жилищния пазар, притежавайки непропорционално голям дял от наличните жилища, което допринася за повишаването на цените. Анализ на Redfin установи, че през 2022 г. празноживеещите бейби бумъри ще притежават 28% от големите жилища в САЩ, което е два пъти повече от дела на семействата на хилядолетието.

Тяхното напускане на работната сила изостря съществуващия недостиг на работна ръка в САЩ, като към януари свободните работни места се оценяват на 9.5 милиона. Този недостиг може да доведе до увеличение на заплатите, което потенциално да стимулира инфлацията.

Пенсионерите, които съставляват значителна част от собствеността на фондовия пазар, представляват риск за пазара на акции, особено ако икономическите условия се влошат. Според Rosenberg Research хората на възраст 55 и повече години представляват 80% от собствеността на фондовия пазар в САЩ.

Социалноосигурителните плащания също представляват проблем, тъй като се предвижда доверителният фонд за застраховка за старост и оцеляване да бъде изчерпан през 2033 г. Политиците може да се наложи да поддържат тези плащания, без да увеличават данъците или да намаляват разходите, което може да натовари сегашното и бъдещите поколения с по-голям дълг.

Въпреки тези предизвикателства икономистите Милар и Бейкър смятат, че икономическото въздействие на бейби бумърите ще намалява с намаляването на поколението.

Макар и да представляват предизвикателство, има оптимизъм, че бъдещите поколения, като например милениалите, поколението Z и алфа, няма да представляват подобна демографска бомба със закъснител за икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.