НАЧАЛО Други

Ето кога се очаква Фед да намали лихвените проценти в САЩ според JPMorgan

08.06.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кога се очаква Фед да намали лихвените проценти в САЩ според JPMorgan

Икономистите на Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. актуализираха прогнозите си за това кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти.

Преди това двете институции бяха сред последните, които прогнозираха намаляване на лихвите през юли, но сега коригираха очакванията си.

Citigroup ревизира прогнозата си след публикуването на по-силни от очакваното данни за заетостта през май. Сега банката очаква, че създателите на политиката в САЩ ще инициират първото понижение на лихвените проценти през септември. За разлика от тях JPMorgan прогнозира, че промените ще настъпят едва през ноември.

Андрю Холенхорст, главен икономист на Citigroup за САЩ, подробно описа промяната в неотдавнашен доклад.

Преместваме основния си сценарий за първото понижение на лихвените проценти от юли на септември“, обясни той. Въпреки признаците за забавяне на пазара на труда и икономиката, Холенхорст смята, че неочаквано силният ръст на заетостта през май ще накара Фед да направи пауза и да изчака допълнителни данни за икономическата активност и инфлацията.

По подобен начин Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan за САЩ, заяви в доклад от петък, че „скорошното ускоряване на растежа на заетостта“ предполага, че може да са необходими повече от три месеца, за да се прояви „по-широкото“ отслабване на пазара на труда, което може да накара Фед да намали лихвите.

Ревизирани очаквания за намаляване на лихвите

Новата прогноза на Citigroup предвижда намаляване на лихвените проценти с три четвърти пункта през септември, последвано от намаления през ноември и декември. Това е промяна в сравнение с предишните им очаквания за четири намаления, по едно на всяка среща на Фед от юли до декември. JPMorgan ревизира прогнозата си, като включи само едно понижение на лихвения процент през тази година, вероятно последвано от по едно на тримесечие през следващата година.

От тази седмица поне шест други големи банки на Уолстрийт прогнозират, че Фед ще намали лихвените проценти през септември, а поне четири – че първото намаление ще се случи през декември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.