НАЧАЛО Други

Ето какво следва за глобалната икономика според Кристалина Георгиева

09.02.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво следва за глобалната икономика според Кристалина Георгиева

В свят, изпълнен с конфликти и ескалиращо геополитическо напрежение, точното прогнозиране на развитието на световната икономика остава трудно постижима задача.

Въпреки това изтъкнатите икономисти играят решаваща роля в предоставянето на прозрения, които ни помагат да разберем и да се ориентираме в рисковете и възможностите, които ни очакват.

На неотдавнашната годишна среща на Световния икономически форум в Давос управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева участва в дискусия с Линда Ласина, водеща на подкаста Meet the Leader, като хвърли светлина върху това, което лидерите могат да очакват през следващата година.

Георгиева подчерта огромните предизвикателства, пред които е изправена световната икономика, като заяви, че “2024 г. се очертава да бъде година, в която паричната политика трябва да завърши своите цели, а фискалната политика трябва да престане да осигурява възглавници за бъдещи шокове“.

Обръщайки внимание на въпроса за инфлацията, Георгиева подчерта, че не съществува универсално средство за защита. Макар че МВФ прогнозира глобална инфлация от 5.8% през 2024 г., тя подчерта разнообразието, което стои в основата на тази цифра, заявявайки:

Свидетели сме на разнообразен диапазон. В някои страни задачата вече е изпълнена.

Спрямо централните банкери Георгиева се застъпи за подход, ориентиран към данните, като ги призова да дадат приоритет на местните данни пред подражанието на глобалните тенденции:

Разчитайте на данните за вашата страна и действайте в съответствие с тях. Съобразявайте действията си с обстоятелствата в страната.

На фона на настоящата геополитическа сложност Георгиева предупреди лидерите да се подготвят за непредвидени обстоятелства, особено предвид факта, че милиарди хора по света ще участват в избори тази година. Тя ги призова да предвидят неочакваното и да извлекат поуки от неотдавнашните сътресения, за да укрепят бъдещата си устойчивост.

Размишлявайки върху неотдавнашните бурни събития, включително неочакваното спиране на световната икономика вследствие на пандемията и геополитическите сътресения като конфликта между Русия и Украйна, Георгиева подчерта необходимостта от укрепване на макроикономическите и финансовите политики, за да се противодейства на бъдещи сътресения.

В своята визия за бъдещето Георгиева изрази оптимизъм, като видя, че лидерите използват технологиите и насърчават сътрудничеството, за да изработят приобщаващи и конструктивни решения въпреки преобладаващото напрежение и фрагментация.

Георгиева завърши с оптимистична нотка, като заяви, че е “непоколебим оптимист“, подчертавайки значението на колективните усилия за ориентиране в един все по-непредсказуем свят.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.