НАЧАЛО Биткойн

Ето какво може да убие Биткойн според Артър Хейс

ноември 6, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво може да убие Биткойн според Артър Хейс

Артър Хейс, видна фигура в сферата на криптовалутите и основател на Maelstrom Fund, изрази скептицизъм относно потенциалното одобрение на спот Биткойн ETF и неговите последици за BTC екосистемата и нейните потребители.

Хейс предвиди сценарий, при който традиционни финансови гиганти като Лари Финк и други подобни фигури биха могли да натрупат значителна част от свободно търгуваното предлагане на Биткойн. Той предположи, че тези институционални играчи биха могли дори да се впуснат в стартирането на ETF за добив на Биткойн, позовавайки се на значителните дялове на BlackRock в големи добивни операции.

Хейс предупреди да не се поверява значително количество Биткойн на мениджъри на активи като BlackRock, които той смята за продължение на държавата. Според Хейс, ако държавата изисква от гражданите да бъдат част от фиатната банкова система за целите на данъчното облагане чрез инфлация, това съответства на интересите на спазващите изискванията институционални субекти да държат Биткойн в ETF, като по същество го превръщат във финансов актив, а не в използваема форма на Биткойн.

При този сценарий Хейс посочи, че Биткойн, държан в ETF, става недвижим, което потенциално представлява заплаха за цялостната функционалност на Биткойн. Той също така изрази опасения, че тези субекти ще получат значителен контрол върху консенсусните механизми на мрежата, което би могло да повлияе на необходимите подобрения на функциите за сигурност и поверителност на Биткойн.

Хейс подчерта още, че Биткойн първоначално е бил замислен като децентрализирана алтернатива на контролираната от държавата валута, създадена, за да даде възможност на хората да изпращат пари в световен мащаб. Той повдигна и важен въпрос за потенциалните последици, ако голяма част от Биткойн се окаже под опеката на малък брой институции.

Макар че се очаква по-широкото приемане на Биткойн да повиши цената му във фиатно изражение, Хейс провокира ентусиастите да се замислят дали това наистина ще повиши основната полезност и цел на Биткойн.

Спор него хората трябва да мислят по-дългосрочно по този въпрос:

Да, добре, появява се ETF, цената се покачва до каквото и да е – но какъв е нетният резултат от това, че една институция държи цялата тази криптовалута?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.