НАЧАЛО Други

Ето какво може да разпали следващата финансова криза според председателя на SEC

ноември 2, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво може да разпали следващата финансова криза според председателя на SEC

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси Гари Генслер изрази сериозна загриженост относно разпространението на технологиите от сектора на изкуствен интелект (AI) във финансовия сектор.

Той смята, че генеративният AI, като ChatGPT, има потенциала да промени инвестиционните практики, като прави прогнози въз основа на обширни масиви от данни, но също така предупреждава за свързаните с това рискове.

Генслер посочи потенциален проблем, свързан с прекомерното разчитане на малък брой модели, което води до опасен стаден ефект. Това може да доведе до нестабилност на пазара, особено ако в моделите има недостатъци. Той направи паралел с пазарите на изчислителни облаци и търсачки, доминирани от няколко големи играчи, и се опасява от подобна концентрация при технологиите за изкуствен интелект.

Сложността произтича от фрагментирания регулаторен пейзаж в САЩ, където различни агенции наблюдават различни аспекти на финансовата индустрия. Това затруднява решаването на проблема с регулирането на ИИ, който обхваща различни субекти.

В допълнение към борбата с проблемите на AI, Генслер засили усилията на SEC за регулиране на индустрията на криптовалутите, като заведе съдебни дела срещу големи борси като Binance и Coinbase.

Той също така е начело на значителни реформи в пазарната структура, отбелязвайки ключов момент в историята на регулирането.

Въпреки отдръпването на индустрията, Генслер твърди, че са необходими нови правила за регулиране на изкуствения интелект, особено в случаите, когато той оказва влияние върху финансовите решения. Председателят на комисията даде пример с предложено правило, насочено към конфликтите на интереси, свързани с брокери на ценни книжа и инвестиционни консултанти, които използват алгоритми за насочване на инвеститорите чрез дигитални платформи.

Макар и отворен за обратна връзка от страна на индустрията, Генслер подчерта значението на предпазването от потенциални конфликти на интереси при приложенията на финансовите технологии.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.