НАЧАЛО Други

Ето какво е мнението на основателят на Лайткойн за нашумялите NFT

март 8, 2021 21:19 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво е мнението на основателят на Лайткойн за нашумялите NFT

Миналият четвъртък (4-ти март), създателят на Лайткойн Чарли Лий обясни защо най-популярните незаменяеми токени (NFT), които в момента се продават, не са толкова ценни, колкото някои хора предполагат.

NFT Библията на пазара OpenSea гласи, че NTF са “уникални, дигитални елементи с управлявана от блокчейн собственост“ и твърди, че “примери включват колекционерски предмети, предмети в игри, дигитално изкуство, билети за събития, имена на домейни и дори записи за собственост върху физически активи“.

Лий обясни какво чувства към NFT чрез туит, публикуван на 4-ти март.

Той започна с дефинирането на термина NFT:

Аргументът на Лий е, че NFT, представляващ песен, видеоклип, снимка или някакво друго дигитално изображение, не е нищо повече от дигитален сертификат за автентичност и въпреки че този сертификат “определено си струва нещо“, той не е такъв, какъвто някои биха си помислили тъй като “по-голямата част от притежаването на колекционерска стойност се губи чрез превключване на собствеността от действителната колекционерска стойност към нейния сертификат за автентичност.

Например в случая с NBA Top Shot, който е пазар за официално лицензирани дигитални колекционерски предмети, когато купувате за момент NFT, това, за което плащате, не е кратък видеоклип, изобразяващ акцент от игра на NBA (тъй като такива клипове могат лесно да се изтеглят безплатно), но сертификатът за автентичност на този видеоклип.

За да получите представа за това колко високи могат да бъдат цените на NBA Top Shot, в момента има блок от Леброн Джеймс по време на игра на Spurs-Lakers (от сезон 2019-2020), който се проведе на 25-ти ноември 2019 г. Само 59 копия бяха издадени като NFT, осем от които в момента са включени в списъка за продажба в платформата NBA Top Shot. Най-евтиният е $99 999,00.

Миналия понеделник (1-ви март) Биткойн педагогът и разработчик Джими Сонг публикува статия в своя блог Substack, в която обясни защо е “против NFT“.

Той започна, като каза:

Те [т.е. NFT] са токени на някаква блокчейн мрежа (обикновено ETH), които претендирта да представляват произведение на изкуството. Това може да е видео, картина, песен или нещо друго. Идеята е, че тези mp4, jpg, mp3 или txt файлове могат да бъдат оскъдни, като се свържат с токен. Нищо не свързва двете, освен по конвенция.

След това той каза, че това му напомня за първичното предлагане на монети (ICO):

Ако това ви звучи познато, би трябвало. Това е много подобно на ICO, които имат стойност само защото компанията зад тях декларират, че го правят.

Сонг добави,

Получаването на пари е приятно за художника, но това се дължи на цената на художника, който трябва да обхване цяла измамна екосистема, особено всички хора, които са печатали собствени пари. Илюзията е, че има нов пазар за изкуството, което те създават. Това, което повечето от тях не осъзнават, е, че тяхното изкуство е второстепенно за хората, които го купуват. Основният им мотив за закупуване на NFT е легитимирането на алткойн, тъй като те са големи притежатели. Артистите се експлоатират, за да дадат доверие на платформата, по същия начин, както правеха стартъпите с ICO и очаквам същите печални резултати.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене

Робърт Кийосаки предупреждава за системна инфлация в САЩ

Авторът на бестселъра за лични финанси “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отправи предупреждение за състоянието на инфлацията в САЩ, критикувайки властите, че не представят точно ситуацията.

март 20, 2023 20:00 2 мин. четене

Salesforce и Polygon въвеждат програма за лоялност, базирана на NFT

Salesforce, водещата Customer relationship management (CRM) платформа в света, обедини усилията си с Polygon, блокчейн от втори слой, за да разработи система за възнаграждения, базирана на NFT.

март 20, 2023 17:00 2 мин. четене