НАЧАЛО Други

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

Затова фокусът се измества към VIPS: Виетнам, Индия, Филипините и Саудитска Арабия. Ето защо тези държави са от ключово значение.

През 2001 г. Джим О’Нийл, анализатор в Goldman Sachs, въвежда термина БРИК, включващ Бразилия, Русия, Индия и Китай. О’Нийл прогнозира, че тези нововъзникващи икономики ще изпреварят растежа на Групата на седемте. Това доведе до създаването на БРИКС през 2006 г., а през 2011 г. към групата се присъедини Южна Африка, което я затвърди.

През 2023 г. групата на БРИКС гордо обяви, че е надминала Г-7 по отношение на растежа. Освен икономическите постижения, страните от БРИКС създават вълнение, обсъждайки възможността за създаване на валута, подкрепена със злато, която да оспори господството на щатския долар. Едновременно с това Русия е въвлечена в сухопътен конфликт в Европа, докато Китай следи отблизо Тайван. В този сложен геополитически пейзаж САЩ не могат да действат сами; те се нуждаят от стабилни съюзници, а някои държави са от първостепенно значение.

Именно тук VIPS влиза в уравнението: Виетнам, Индия, Филипините и Саудитска Арабия. Макар че не всички са твърди американски съюзници, всеки от тях играе важна роля в стратегическите интереси на Америка и потенциално може да предложи противовес на БРИКС.

По същество Америка разчита на Виетнам, за да предотврати китайската хегемония в Югоизточна Азия. Преминаваме към буквата “I”, която представлява Индия, член на БРИКС. Стратегическото положение на Индия е от решаващо значение, тъй като тя притежава страхотна икономическа мощ и благоприятни демографски показатели.

Тя има значително влияние през 21-ви век. Изборът, който Индия прави на геополитическата сцена, ще окаже значително влияние върху интересите на САЩ. За Америка е наложително да убеди Индия, член на БРИКС, да се присъедини към ВИП, тъй като индийската демокрация има ключово значение за проверката на китайското влияние.

Нашето “P” се отнася за Филипините – държава, стратегически разположена между Южнокитайско и Филипинско море. Това позициониране й придава многопосочно стратегическо значение за всеки съюзник. Историческите връзки между САЩ и Филипините се колебаят между приятелски, напрегнати и безразлични. Въпреки че Филипините са съюзник, ръководството на бившия президент Родриго Дутерте е пример за несигурността в регионалните лоялности. Дутерте провеждаше “независима” външна политика, оставяйки съмнения относно предпочитанията си между Пекин и Вашингтон. Ориентирането в този терен няма да бъде лесно начинание за САЩ.

И накрая, Саудитска Арабия, със своите значителни ресурси и независима позиция, също е ключов играч. САЩ се намират в момент, в който трябва активно да ухажват тези държави. Въпреки че американската икономика и военна мощ са добре подготвени за предизвикателствата на 21-ви век, Вашингтон не може да си позволи да тръгне по този път сам. Наложително е да се ангажира с ВИП страни с цялото си сърце.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

5 Отговори на “Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС”
 1. ^^©∆@,

  Никой не вярва на САЩисия!!!
  Никой!
  Скоро всички ще избягват каквито и да било контакти с т.н. “Запад”.
  Не можеда се разчита на хора, които са марионетки на юдеи ашкенази!

  Смърт на ционизма, свобода на Народа!

  • От сащ само мръсотия, войни по цял свят, кемтрейлс отрова от самолетите ,ГМО боклука в храната и подмолна световна политика , финансови кризи и налагане и натрапване на техни закони

 2. Сатанинска Америка ще се разпадне,нищо добро не чака тая сбирщина от измамници,крадци и убиици.

 3. Големия памперс,

  Ако САЩ продължат да я карат на принципа: “Когато говориш с мен ще мълчиш” и “Ващу е нашу, нащу не е вашу”, скоро партньори…… пардон, колонии няма да имат. По цял свят те налагат комбинация от отмиращия ресурсен колониализъм и от новия финансово-икономически колониализъм. Пробваха с Русия и Китай, но нещата не се получиха, тогава защо да се получат с другите?

 4. Симо Иванов,

  Прочетете нещо от Любен Дилов- старши и Най- вече Епохалното Творение на Нийл деГрас Тайсън ( последно издадената му книга -,,Звезден пратеник”) .
  …Също от НВ ( истински) Визионер – Карл Сейгън:,,Милиарди, милиарди…” и Най- вече : ,,Бледа синя точица”.
  … Топ Визионерите от Pink Floyd изработиха на основата на горепосоченото Исторически клип.
  Всеки разполага със Свободата си за да го изгледа, прочете …

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.