НАЧАЛО Други

Ето как изглежда бъдещето на САЩ според МВФ

октомври 11, 2023 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как изглежда бъдещето на САЩ според МВФ

Настоящото състояние на американската икономика се характеризира с постоянна инфлация, при която разходите за живот нарастват, а заплатите не успяват да се справят с тях.

Цените на жилищата и наемите са нараснали с почти 50%, което още повече влошава ситуацията.

Въпреки че напоследък щатският долар се представя по-добре от златото, петрола, суровините и местните валути, това развитие не доведе до значително подобряване на жизнения стандарт на средния американец. Въпреки че някои икономисти алармират за потенциална рецесия, неотдавнашен доклад на Международния валутен фонд (МВФ) предлага по-оптимистични перспективи за икономиката на САЩ.

Според последните прогнози на МВФ през 2023 г. се очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2.1%, което рязко контрастира с прогнозите на други известни финансови анализатори, които предвиждат потенциална рецесия. МВФ предвижда и допълнителен растеж от 1.5% през 2024 г.

Световната институция посочи подобряването на бизнес инвестициите през второто тримесечие, обусловено от продължаващия недостиг на работници, който оказва натиск за повишаване на заплатите.

МВФ изтъкна напредъка в критични сектори като инфраструктурата, зелената енергия и проектите за полупроводници като основни двигатели на икономическия растеж. Освен това световните финансови институции насочват инвестициите си към щатския долар след конфликта между Израел и Палестина, разглеждайки го като надеждно убежище във времена на глобална несигурност, предлагащо едновременно сигурност и стабилност.

Неотдавнашният скок на щатския долар, отчасти дължащ се на конфликта в Израел и Палестина, се оказва благоприятен за американската икономика, като води до процъфтяваща бизнес среда и възходяща динамика на заплатите. Понастоящем курсът на щатския долар се доближава до 106 пункта, отбелязвайки едномесечен връх. До достигане на годишния връх от 114 пункта му остават само 8 пункта.

Независимо от това е важно да се отбележи, че световните пазари по своята същност са нестабилни и могат да бъдат повлияни неочаквано от различни фактори, включително геополитически конфликти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.