НАЧАЛО Алткойни

Етериум: Как се представя блокчейна през 2022 г.?

декември 16, 2022 8:59 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Как се представя блокчейна през 2022 г.?

Данните показват, че през тази година в екосистемата на Етериум са настъпили някои промени. Ето как са се променили дяловете на някои популярни видове транзакции в мрежата през 2022 г.

Доминантните позиции на DeFi и NFT в Етериум са намалели.

Според последния седмичен доклад от Glassnode, сега DeFi и NFT секторите имат сходна доминантност в блокчейна на Етериум. „Доминантното положение“ тук се отнася до процента от общото използване на газ в Етериум, за който конкретният тип транзакции допринася в момента.

Газ в контекста на Етериум е единица и мярка за изчислителната мощ, която е нужна за да се осъществят определени операции в EVM.

Мрежата на ETH поддържа разнообразна екосистема от приложения, станали възможни благодарение на механизма на смарт договори на блокчейна. Някои от популярните конструкции, които са се създали в мрежата, включват незаменяеми токени (NFT), децентрализирани финансови приложения и стабилни монети.

Ето една графика, която показва как се е променила индивидуалната доминантност на тези три типа транзакции в мрежата на Етериум през последните няколко години:

Както се вижда от горната графика, използването на газ, дължащо се на транзакции с NFT, се е колебаело между 20% и 38% от общия обем на мрежата през първата половина на тази година. През тази втора част на 2022 г. обаче популярността на NFT сериозно спадна, тъй като мечият пазар се влоши, което доведе до бързото намаляване на дела на газа от тези дигитални колекционерски активи до около 14%.

DeFi достигна своята зона на пикова активност още през май 2021 г., когато бичият пазар отбеляза своя връх. Оттогава насам секторът губи сцепление, като доминантната му роля се понижи до 14%, което е ниска стойност в сравнение със средната стойност от 25% до 30%, наблюдавана през цялата 2021 г.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто анализатор споделя тревожна прогноза за пазарите


Сривът след бума на DeFi се вижда и от общата заключена стойност (TVL) в тези протоколи, както показва графиката по-долу.

TVL на Етериум DeFi отчита около $160 милиарда по време на пика през ноември 2021 г., но оттогава намалява до едва $39.7 милиарда през 2022 г. Това съответства на спад от 75% от историческия връх и представлява нулиране на стойността на метриката до нивата от февруари 2021 г., когато бичият ръст току-що беше започнал.

Докато популярността на NFT и DeFi напоследък намалява, стабилните монети продължават да се използват приблизително по същия начин, тъй като постоянно консумират около 4-5% от общото потребление на газ в Етериум.

Към момента на писане на статията цената на ETH се колебае около $1,270, което е с 8% повече през последната седмица.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Етериум: „Пазете се, предстоят значителни загуби“ – Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен сподели мнението си, че Етериум (ETH) го очаква значителен спад въпреки скока на цената му през този месец.

януари 27, 2023 20:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене

„Предстои корекция“ – Трейдър с предупреждение за два големи алткойна

Популярен крипто трейдър наскоро сподели мечи настроения за два големи алткойна в краткосрочен план, предвиждайки корекция.

януари 27, 2023 9:04 1 мин. четене