НАЧАЛО Алткойни

Етериум: Актуализацията “ЅhареІІа” премина успешно – Ето какво трябва да знаете

април 13, 2023 14:16 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Актуализацията “ЅhареІІа” премина успешно – Ето какво трябва да знаете

Етериум най-накрая премина през ъпгрейдът Shapella, което ще предостави значителна нова функционалност на блокчейна.

“Shanghai” (Shapella) е първият ъпгрейд на Етериум, откакто “The Merge” (Сливането) насочи мрежата от PoW към PoS консенсусен алгоритъм, което намали потреблението на енергия на Етериум с 99.9% и издаването на нови ETH с над 90%.

Прочит на актуализацията

Надграждането беше осъществено от Етериум форковете “Shanghai” и “Capella” (оттук идва и “Shapella”), които актуализираха съответно слоевете за изпълнение и консенсуса на мрежата, за да поддържат тегления от Beacon веригата.

Стейкърите на ETH, отговорни за подсигуряването на блокчейна на Етериум, вече могат да изтеглят криптовалутите си от Beacon, 28 месеца след като стейкинг услугите за първи път бяха пуснати в действие.

Това бележи важен етап в прехода на Етериум към консенсусния алгоритъм за доказателство за залог, който изисква от участниците в мрежата да депозират собствената криптовалута на блокчейна, вместо да разчитат на енергийни вноски от операторите на нодове (възли).

Стейкинг на Етериум и тегления от веригата Beacon

Физическите лица, които директно са депозирали минимум 32 ETH (еквивалентни на приблизително $61,000 към момента на писане на статията) в блокчейна, вече могат да изтеглят печалбите си или целия си депозит. Очаква се обаче процесът на теглене да отнеме няколко дни поради голямото търсене и ограниченото пространство на блоковете.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Bank of America алармира за евентуален финансов срив през второто тримесечие


От друга страна, стейкърите, които са използвали посреднически стейкинг пулове или централизирани крипто борси, за да депозират своите ETH, ще трябва да изчакат по-дълго, за да изтеглят средствата си.

Lido обяви, че клиентите ще имат достъп до възможностите за теглене на стейкнатите ETH след около месец, докато клиентите на Coinbase може да се наложи да изчакат няколко месеца, преди да получат достъп до своите заложени токени. Като цяло всеки доставчик на стейкинг услуги за ETH ще приложи свои собствени срокове за разгръщане на изтеглянето.

Дебати относно ъпгрейдите, идващи със Shapella и техните последици

Последиците от подобренията, които дойдоха с Shapella обаче бяха доста обсъждани от крипто общността преди 12 април. Някои анализатори се опасяват, че актуализацията може да доведе до масови разпродажби на ETH, което да предизвика краткосрочна ценова волатилност.

Други смятат, че даването на възможност на валидаторите да се оттеглят по всяко време ще доведе до по-високи нива на участие в стейкинга, което в крайна сметка ще засили доверието в стейкинга на ETH с цел генериране на доходност.

Въпреки тези опасения много експерти прогнозират, че участието в стейкинга на Етериум ще се увеличи след Shapella, особено сред институционалните инвеститори, които преди това се колебаеха поради несигурността около изтеглянето на стейкнатите от тях токени.

Майк Силагадзе, главен изпълнителен директор на Ether.fi, платформа за ликвиден стейкинг, очаква стабилен приток на нови, стейкнати ETH токени през следващите седмици, който далеч ще надхвърли тегленията. По подобен начин Чен Джулин, основател и главен изпълнителен директор на RockX, колективен PoS нод смята, че Shapella представлява променящо играта развитие, което позиционира Етериум за устойчив растеж и успех.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на токена на FTX скочи с 80% за по-малко от 24 часа – ето защо


Участие в стейкинга

По отношение на логистиката на актуализацията разработчиците на Етериум поставиха ограничение на броя на валидаторите, които могат да изтеглят пари всеки ден, което се равнява на 57,600 ETH или по-малко от 0.05% от предлагането на Етериум, според Glassnode.

Понастоящем Етериум е най-голямата PoS мрежа по капитализация на стейкнатите активи с $35.8 милиарда, въпреки че тази цифра представлява само 15.6% от предлагането на ETH, според Staking Rewards.

Въпреки това много експерти прогнозират, че подобренията, идващи със Shapella, в крайна сметка ще доведат до по-голям процент на участие в стейкинг дейностите, тъй като валидаторите се чувстват по-уверени във възможността да изтеглят стейкнатите от тях ETH по всяко време.

Към момента на писане на статията ETH се търгува на цена от $1,993 след ръст от малко над 6% за последния ден и има 24-часов обем от $13 милиарда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Близо половината от пазара на криптовалути може да бъде заличен според анализатор

Известен крипто аналитик предупреди, че има потенциал за значителен спад в комбинираната пазарна капитализация на Биткойн (BTC) и други дигитални активи.

септември 24, 2023 11:00 2 мин. четене

Кой проект има потенциал да създаде милионер? Сравнение на SPCT, XRP и TON

Скокът на XRP срещу бичото рали на Toncoin срещу експлозивните печалби на VC Spectra. Открийте иновативните монети, които движат крипто пространството: XRP, TON и SPCT!

септември 24, 2023 10:22 4 мин. четене

Етериум не оправдава очакванията на инвеститорите – JP Morgan

След очакваният с нетърпение ъпгрейд, наречен “Shanghai”, Етериум не постигна очакваните нива на мрежова активност, като не оправда очакванията, според наблюденията на JPMorgan.

септември 23, 2023 20:00 1 мин. четене

ApeMax ли е следващата голяма криптовалута, която ще избухне? Най-добрата предварителна продажба за 2023 г.

Във вечно динамичната крипто екосистема непрекъснато се появяват нови токени, всеки от които има за цел да донесе уникална полезност или иновация.

септември 23, 2023 19:05 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.