НАЧАЛО Регулации

Етериум попада под юрисдикцията на САЩ – твърди SEC

септември 21, 2022 11:25 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум попада под юрисдикцията на САЩ – твърди SEC

Когато в понеделник Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) подаде федерален иск срещу крипто инфлуенсъра Ян Балина.

Поводът за иска е това, че не е регистрирал криптовалута като ценна книга, преди да стартира първоначално предлагане на монети (ICO) през 2018 г. Първоначално случаят не изпъкваше: от години SEC подава граждански искове срещу физически лица и организации за провеждане на нерегистрирани кампании за първична продажба. 
След това наблюдателите внимателно се зачетоха в дребния шрифт.

SEC отново търси да увеличи правомощията си

Чак в 69-ия параграф на иска, SEC заявява, че има право да съди Балина не само защото случаят му се отнася до транзакции, извършени в Съединените щати, но и защото по същество цялата мрежа Етериум попада под юрисдикцията на правителството на САЩ.


В жалбата си регулаторът отбелязва, че изпратеният на Балина ETH е „валидиран от мрежа от възли на блокчейна на Етериум, които са разположени по-гъсто в САЩ, отколкото в която и да е друга държава“

След това SEC заключава: 

В резултат на това тези транзакции са извършени в Съединените щати.

Изглежда, че SEC предполага, че тъй като в момента в Съединените щати работят повече от валидиращите възли на Етериум, отколкото в която и да е друга държава, всички транзакции с ETH в световен мащаб следва да се считат за транзакции с американски произход. 

Понастоящем 45.85% от всички възли на Етериум работят от Съединените щати, според данни от Etherscan. За сравнение, втората по големина гъстота на възлите е в Германия – само 19%.

„Това дава възможност на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) да охарактеризира правенето на бизнес в блокчейна на Етериум като правене на бизнес на американска борса за ценни книжа“, заяви професорът по право от университета в Кентъки Брайън Файър. 

Което, от гледна точка на тяхната регулаторна перспектива, е удобно. Това прави нещата много по-прости.

Ако SEC успее да класифицира дейността в Етериум като подобна на тази на американска борса за ценни книжа, това даде право на регулаторният орган да претендира за юрисдикция върху цялата дейност в привидно децентрализираната мрежа. 

Подобно развитие на събитията би представлявало значителна ескалация на ролята на SEC в надзора както на Етериум, конкретно – където се извършва по-голямата част от дейността на NFT и DeFi, така и на крипто като цяло.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн може да помогне на САЩ да създаде „икономически бум“


Файър отбеляза, че езикът на днешната жалба няма правна тежест, а поради естеството на иска на SEC срещу Балина е малко вероятно съдът по това дело да вземе отношение по този конкретен въпрос.

„Мисля, че те може би се опитват да представят своето виждане за това какво е Етериум и как работи той, в съдебната екосистема“, каза професорът по право. 

Това е SEC, която казва: „Цялата тази съвкупност от финансови дейности е в обхвата на нещата, които регулираме, и следователно ще регулираме всичко това.

Файър смята, че подобна пълнокръвна претенция за юрисдикция над цялата екосистема на Етериум е безпрецедентна. 

„За пръв път виждам SEC наистина да излага как разбира функционирането на екосистемата Етериум и защо смята, че тя попада в обхвата на това, което SEC регулира“, каза той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Русия иска да позволи трансгранични плащания с криптовалути

Съобщава се, че руското министерство на финансите и централната банка са постигнали съгласие по законопроект, който позволява трансгранични разплащания с криптовалути, като по този начин се отхвърля предишното противопоставяне на Банката на Русия.

септември 23, 2022 18:53 1 мин. четене

Coinbase се сдоби с лиценз за работа в Нидерландия

Coinbase получи регулаторно одобрение да оперира в Нидерландия, превръщайки се в първата голяма крипто борса, която успява да се справи с това начинание.

септември 23, 2022 16:18 1 мин. четене

Крипто лобисти се присъединяват към делото на SEC срещу Ripple

Групата ще се включи по делото, което Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) заведе през 2020 г. срещу Ripple Labs.

септември 22, 2022 21:17 1 мин. четене

Южна Корея иззе $168 милиона в крипто за неплатени данъци

Криптовалутните активи конфискувани от предполагаеми данъчни нарушители в Южна Корея през 2021 и 2022 г., възлизат на близо 260 милиарда южнокорейски вона ($184 милиона).

септември 22, 2022 17:39 1 мин. четене