НАЧАЛО Регулации

Етериум попада под юрисдикцията на САЩ – твърди SEC

21.09.2022 11:25 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум попада под юрисдикцията на САЩ – твърди SEC

Когато в понеделник Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) подаде федерален иск срещу крипто инфлуенсъра Ян Балина.

Поводът за иска е това, че не е регистрирал криптовалута като ценна книга, преди да стартира първоначално предлагане на монети (ICO) през 2018 г. Първоначално случаят не изпъкваше: от години SEC подава граждански искове срещу физически лица и организации за провеждане на нерегистрирани кампании за първична продажба. 
След това наблюдателите внимателно се зачетоха в дребния шрифт.

SEC отново търси да увеличи правомощията си

Чак в 69-ия параграф на иска, SEC заявява, че има право да съди Балина не само защото случаят му се отнася до транзакции, извършени в Съединените щати, но и защото по същество цялата мрежа Етериум попада под юрисдикцията на правителството на САЩ.

В жалбата си регулаторът отбелязва, че изпратеният на Балина ETH е “валидиран от мрежа от възли на блокчейна на Етериум, които са разположени по-гъсто в САЩ, отколкото в която и да е друга държава”

След това SEC заключава: 

В резултат на това тези транзакции са извършени в Съединените щати.

Изглежда, че SEC предполага, че тъй като в момента в Съединените щати работят повече от валидиращите възли на Етериум, отколкото в която и да е друга държава, всички транзакции с ETH в световен мащаб следва да се считат за транзакции с американски произход. 

Понастоящем 45.85% от всички възли на Етериум работят от Съединените щати, според данни от Etherscan. За сравнение, втората по големина гъстота на възлите е в Германия – само 19%.

“Това дава възможност на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) да охарактеризира правенето на бизнес в блокчейна на Етериум като правене на бизнес на американска борса за ценни книжа”, заяви професорът по право от университета в Кентъки Брайън Файър. 

Което, от гледна точка на тяхната регулаторна перспектива, е удобно. Това прави нещата много по-прости.

Ако SEC успее да класифицира дейността в Етериум като подобна на тази на американска борса за ценни книжа, това даде право на регулаторният орган да претендира за юрисдикция върху цялата дейност в привидно децентрализираната мрежа. 

Подобно развитие на събитията би представлявало значителна ескалация на ролята на SEC в надзора както на Етериум, конкретно – където се извършва по-голямата част от дейността на NFT и DeFi, така и на крипто като цяло.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн може да помогне на САЩ да създаде „икономически бум“


Файър отбеляза, че езикът на днешната жалба няма правна тежест, а поради естеството на иска на SEC срещу Балина е малко вероятно съдът по това дело да вземе отношение по този конкретен въпрос.

“Мисля, че те може би се опитват да представят своето виждане за това какво е Етериум и как работи той, в съдебната екосистема”, каза професорът по право. 

Това е SEC, която казва: “Цялата тази съвкупност от финансови дейности е в обхвата на нещата, които регулираме, и следователно ще регулираме всичко това.

Файър смята, че подобна пълнокръвна претенция за юрисдикция над цялата екосистема на Етериум е безпрецедентна. 

“За пръв път виждам SEC наистина да излага как разбира функционирането на екосистемата Етериум и защо смята, че тя попада в обхвата на това, което SEC регулира”, каза той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Италия затяга законите за крипто сектора

Италия е готова да въведе строги мерки за борба с манипулирането на крипто пазара като част от по-широки усилия за засилване на надзора спрямо риска в сектора.

21.06.2024 11:23 1 мин. четене

Още един американски щат отмени лиценза на Binance.US

Binance.US, американският клон на крипто борсата Binance, в момента е изправен пред интензивен регулаторен контрол, който може да застраши позициите му на пазарa в САЩ.

21.06.2024 6:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.