НАЧАЛО Регулации

ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

30.04.2024 1:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

Европейският парламент наскоро одобри цялостен пакет от закони, насочени към укрепване на усилията на Европейския съюз за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), със забележим акцент върху затягането на регулациите в сектора на криптовалутите.

Тези разпоредби включват поредица от мерки, предназначени да подобрят процедурите за надлежна проверка и стандартите за проверка на самоличността в различни сектори, включително традиционни банкови институции и доставчици на услуги за криптовалута.

Субектите, попадащи в обхвата на тези разпоредби, ще трябва да се придържат към по-строги изисквания за докладване, задължаващи незабавното разкриване на всякакви подозрителни дейности на съответните органи.

Важен аспект от законодателния пакет е овластяването на звената за финансово разузнаване (ЗФР) с разширени правомощия за разследване и прекъсване на незаконни финансови дейности, включително способността да спират транзакции, считани за подозрителни.

Освен това създаването на Органа за борба с прането на пари и финансирането на тероризма (AMLA) във Франкфурт сигнализира за съгласувани усилия за централизиране на надзора и прилагането на тези разпоредби, като допълнително укрепва регулаторната рамка на ЕС в борбата с финансовите престъпления.

Освен това тези закони въвеждат няколко мерки, насочени към повишаване на бдителността, включително налагането на лимити за целия ЕС на плащанията в брой и разпоредби за гарантиране на спазването на целеви финансови санкции.

По-специално, определени лица и организации, като журналисти и групи на гражданското общество, ще имат достъп до информация за действителните собственици, съхранявана в националните регистри, като се насърчава прозрачността и отчетността.

Като цяло приемането на тези регламенти представлява значителна стъпка напред в защитата на целостта на финансовата система и борбата с незаконните финансови дейности в рамките на Европейския съюз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Критичният момент за Биткойн и крипто индустрията наближава

Тъй като стойността на Биткойн продължава да се увеличава, а Уолстрийт следи зорко, крипто индустрията в САЩ е на ръба, тъй като тази седмица във Вашингтон се задава ключов вот.

20.05.2024 8:00 2 мин. четене

САЩ ще гласува за два законопроекта за крипто още другата седмица

Следващата седмица Камарата на представителите на САЩ ще гласува два важни законопроекта, H.R. 5403 и H.R. 4451, които биха могли да променят регулацията на дигиталните валути и ценни книжа.

19.05.2024 11:00 1 мин. четене

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

Турция предлага нов законопроект за криптовалутите

Турция представи ново законодателно предложение за регулиране на доставчиците на услуги за криптоактиви и техните операции.

18.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.