НАЧАЛО Финтех

ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

ФЕВ. 24, 2020 08:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

Libra е една от спорните криптовалути, които някога са се появявали на бял свят. Регулаторните органи натискат този проект, и до този момент той не успя да спечели доверието нито на властите, нито на анализаторите.

Може би Libra са избрали грешния момент, за да стартират новия си проект предвид регулаторните дейности през последните няколко години. Правителствата по целия свят се борят да контролират риска с помощта на децентрализирани валути. Докато Facebook се опитва да получи одобрение от властите, изглежда, че властите не са сигурни в статуса на социалната медия.

На 19-ти февруари ЕС изрази своята загриженост относно криптовалутата на Facebook. Eвропа счита, че Facebook не успява да отговори напълно на въпросите на властите в ЕС. Изпълнителният вицепрезидент Домбровскис сподели нa 19-ти февруари, че Facebook не е в състояние да отговори на всички въпроси. Поради недостатъчната информация, която са получили от Facebook, ЕС не са сигурни в инфраструктурата на Libra и връзката ѝ със законодателството.

След прилагането на 5AMLD и очакваното прилагане на 6AMLD, ЕС не се бави по отношение на дигиталните финансови инициативи и планира да преодолее заобиколните пътища със строги закони в страните членки. Facebook вече има по-строги правила, които трябва да спазвате.

Предишен регулаторен статус на Facebook


Изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукербърг, говори пред ключова комисия от САЩ през октомври 2019 г. и се опита да оправдае Libra. За съжаление, дори след подробни отговори, властите все още не са показали положително отношение към новата криптовалута. Също така, самият изпълнителен директор на Facebook разкри в изслушването, че една четвърт от първоначалните инвеститори на Libra са се отказали от проекта.

Като цяло, това показва, че Libra губят своята стойност, преди да я спечелят. Ако това продължи, стартирането на ѝ може да се забави отново. Facebook трябва да бъдат много внимателни в отношенията си с регулаторните органи.

Инфраструктурата на Libra е доста уникална, което дава конкуренция на криптовалутите, както и фиатните валути. Валутата ще бъде подкрепена от ценните книжа с ниска деноминация, поради което тя прилича на фиатна валута.

Също така, това е дигитална валута, която ще се търгува на блокчейн, така че прилича и на криптовалута. А Facebook има основен дял в проекта и има лоша репутация по отношение на боравенето с клиентски данни. Всичко това е проблем за регулаторните органи, анализаторите и конкурентите на Libra.

Как ще повлияе този сценарий на Биткойн ?


Биткойн успя да се задържи на върха, но новините, свързани с Libra, разтърсиха стойността на флагманската криптовалута. Денят, в който представителят на Facebook, Дейвид Маркъс, отговори на въпросите на комисия в САЩ, цената на Биткойн се потопи и отиде под $10 000. Това показва, че ако Libra бъдат пуснати, това ще има голямо влияние върху пазарната стойност и потреблението на Биткойн и други големи криптовалути.

За да приключи, Facebook все още не се е отказал, след многократни отхвърляния от страна на регулаторните органи, и показва, че не е извън играта. Така че това е проблем за криптовалутите, финтех и дори традиционните финансови институции, защото това, което Facebook предлага, е новата финансова инфраструктура.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 'Libra на Facebook не се различава толкова от другите криптовалути'
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Най-старата банка в Тайланд използва технологията на Ripple

Най-старата банка в Тайланд е дългогодишен партньор на Ripple и през януари стартира приложение за трансгранични плащания, захранвано от Ripple, наречено „SCB Easy“.Сега SCB казват, че отново се докос...
МАР. 27, 2020 19:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Robinhood прави опит да компенсира потребителите си

Проблемите оставиха борсата неактивна по време на най-голямата еднодневна печалба в историята на Dow Jones Industrial Average.На 23-ти март Robinhood, се е свързал със засегнатите потребители, за да с...
МАР. 25, 2020 20:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Дигиталната валута на Китай вече е разработена

Въпреки забавянето, народната банка на Китай е близо до това да пусне дигитална валута. Работейки с няколко големи частни компании, централната банка на нацията е приключила с разработката на проекта ...
МАР. 25, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut стартира в САЩ

Инвеститорите ще трябва да изчакат да започне функцията за търговия с крипто.Представянето на Revolut в САЩ следва голямо партньорство с Visa през октомври, което проправи пътя за глобалното разширява...
МАР. 24, 2020 21:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света