НАЧАЛО Финтех

ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

ФЕВ. 24, 2020 08:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook

Libra е една от спорните криптовалути, които някога са се появявали на бял свят. Регулаторните органи натискат този проект, и до този момент той не успя да спечели доверието нито на властите, нито на анализаторите.

Може би Libra са избрали грешния момент, за да стартират новия си проект предвид регулаторните дейности през последните няколко години. Правителствата по целия свят се борят да контролират риска с помощта на децентрализирани валути. Докато Facebook се опитва да получи одобрение от властите, изглежда, че властите не са сигурни в статуса на социалната медия.

На 19-ти февруари ЕС изрази своята загриженост относно криптовалутата на Facebook. Eвропа счита, че Facebook не успява да отговори напълно на въпросите на властите в ЕС. Изпълнителният вицепрезидент Домбровскис сподели нa 19-ти февруари, че Facebook не е в състояние да отговори на всички въпроси. Поради недостатъчната информация, която са получили от Facebook, ЕС не са сигурни в инфраструктурата на Libra и връзката ѝ със законодателството.

След прилагането на 5AMLD и очакваното прилагане на 6AMLD, ЕС не се бави по отношение на дигиталните финансови инициативи и планира да преодолее заобиколните пътища със строги закони в страните членки. Facebook вече има по-строги правила, които трябва да спазвате.

Предишен регулаторен статус на Facebook


Изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукербърг, говори пред ключова комисия от САЩ през октомври 2019 г. и се опита да оправдае Libra. За съжаление, дори след подробни отговори, властите все още не са показали положително отношение към новата криптовалута. Също така, самият изпълнителен директор на Facebook разкри в изслушването, че една четвърт от първоначалните инвеститори на Libra са се отказали от проекта.

Като цяло, това показва, че Libra губят своята стойност, преди да я спечелят. Ако това продължи, стартирането на ѝ може да се забави отново. Facebook трябва да бъдат много внимателни в отношенията си с регулаторните органи.

Инфраструктурата на Libra е доста уникална, което дава конкуренция на криптовалутите, както и фиатните валути. Валутата ще бъде подкрепена от ценните книжа с ниска деноминация, поради което тя прилича на фиатна валута.

Също така, това е дигитална валута, която ще се търгува на блокчейн, така че прилича и на криптовалута. А Facebook има основен дял в проекта и има лоша репутация по отношение на боравенето с клиентски данни. Всичко това е проблем за регулаторните органи, анализаторите и конкурентите на Libra.

Как ще повлияе този сценарий на Биткойн ?


Биткойн успя да се задържи на върха, но новините, свързани с Libra, разтърсиха стойността на флагманската криптовалута. Денят, в който представителят на Facebook, Дейвид Маркъс, отговори на въпросите на комисия в САЩ, цената на Биткойн се потопи и отиде под $10 000. Това показва, че ако Libra бъдат пуснати, това ще има голямо влияние върху пазарната стойност и потреблението на Биткойн и други големи криптовалути.

За да приключи, Facebook все още не се е отказал, след многократни отхвърляния от страна на регулаторните органи, и показва, че не е извън играта. Така че това е проблем за криптовалутите, финтех и дори традиционните финансови институции, защото това, което Facebook предлага, е новата финансова инфраструктура.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: G20 поставя основни правила за стейбълкойна на Facebook
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Deep Labs с $16 милиона в ново финансиране

Гънар Овърстром, партньор в Corsair Capital, Serendipity Capital и Gramercy Ventures, ръководи инвестицията.Основан през 2016 г. от бившия шеф на Visa Labs - Скот Едингтън - Deep Labs използва персона...
МАЙ. 23, 2020 10:27 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Банката на Франция обяви успешен тест на дигитално евро

От банката казват, че това е първият от поредицата тестове, за да се установи дали дигиталното евро има потенциал да укрепи световните финансови пазари. През следващите седмици централната банка ще пр...
МАЙ. 22, 2020 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-голямата инвестиционна банка в Латинска Америка използва Tezos

 Известен като ReitBZ, секюрити токена е подкрепен от бразилски недвижими имоти и вече се използва с Tezos за закупуване на 323 единици земя.ReitBZ - От Етериум до TezosReitBZ първоначално беше п...
МАЙ. 21, 2020 16:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple си партнира с финтех компания за изграждане на разплащателна система за Африка

"Автобусът е по-бърз" от банковите преводиБазирайки се в района Акра на Гана, Waya е нова дигитална банка, която работи за въвеждане на финансова система в Африка, регион, жертва на корупционни финанс...
МАЙ. 20, 2020 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света