НАЧАЛО Други

ЕС прогнозира, че Европа може и да избегне рецесията

ноември 17, 2023 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС прогнозира, че Европа може и да избегне рецесията

Европейският съюз коригира прогнозата си за растежа на икономиката на еврозоната, като я понижи до 0.6 % за тази година в сравнение с по-ранната прогноза от 0.8% през септември. Въпреки тези корекции ЕС не очаква еврозоната да изпадне в рецесия.

Няколко фактора, сред които високата инфлация, повишаването на лихвените проценти и потиснатото външно търсене, допринесоха за икономическите предизвикателства. Все пак има предположение, че растежът може да се възстанови през следващата година до 1.2% и по-нататък до 1.6% през 2025 г., особено с намаляването на инфлацията в условията на силен пазар на труда.

По отношение на инфлацията ЕС прогнозира постепенно намаляване до 3.2% през 2024 г. и 2.2 % през 2025 г., което е спад спрямо тазгодишната средна стойност от 5.6 %. Това съответства на целта на Европейската централна банка за растеж на цените от 2% в средносрочен план.

Въпреки усилията за намаляване на публичния дълг в някои от големите икономики на блока, представителите на ЕС предупреждават, че напредъкът се забавя.

Държавните заеми по време на пандемията и енергийната криза доведоха до значително нарастване на дълга, съчетано с повишаване на лихвените проценти за борба с инфлацията.

Освен това в доклада се изтъкват повишената несигурност и рисковете от влошаване на ситуацията поради конфликти като войните между Украйна и Русия и Израел и Хамас. Потенциалното въздействие на икономическото възстановяване на Китай и ефектите от затягането на паричната трансмисия също са фактор в прогнозата.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.