НАЧАЛО Други

Илон Мъск сподели притесненията си относно изкуствения интелект

септември 14, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск сподели притесненията си относно изкуствения интелект

Наскоро Илон Мъск изрази опасения относно траекторията на изкуствения интелект (AI) по време на срещата на върха "All-In".

Той подчерта, че дигиталната свръхинтелигентност може да бъде най-страховитото технологично постижение на човечеството.

В резултат на това Мъск вижда потенциални рискове, ако се допусне това господство да се консолидира в рамките на няколко корпорации.

В случая с OpenAI или дори с Google и нейната дъщерна компания DeepMind трябва да избягваме еднополюсен сценарий, при който само няколко избрани [компании] държат властта“, твърди Мъск.

Освен това Мъск разкритикува преминаването на OpenAI от организация с отворен код и нестопанска цел към по-собственическа организация, ориентирана към печалба. Също така OpenAI, която първоначално е създадена с цел демократизиране на изкуствения интелект, сега е зависима предимно от платформата Azure на Microsoft. Следователно Microsoft може потенциално да получи безпрецедентен достъп до изходния код и данните на OpenAI, включително до бъдещите итерации.

Не вярвам, че OpenAI напълно осъзнава нивото на влияние, което Microsoft може да упражни“, предупреди Мъск.

Мъск, който е привърженик на технологиите с отворен код, изрази резерви относно промяната в посоката на OpenAI. Той също така изрази съмнения относно постиженията на Microsoft в областта на вземането на етични решения, заявявайки:

Не мога уверено да гарантирам за историята на Microsoft в тази област.

В по-оптимистичен план Мъск обсъди стремежите си за Tesla и XAI, неговото последно предприятие.

Tesla стои в челните редици на световните предприятия за изкуствен интелект“, твърди той, подчертавайки нейната превъзходна позиция в реалните приложения на изкуствения интелект, особено в технологиите за автономно шофиране.

Функцията на Tesla за напълно самостоятелно шофиране вече бележи значителен напредък, като Мъск посочи, че скоро може да надмине стандартите за безопасност на човешкото шофиране.

По този начин Мъск вижда Tesla и XAI като силни съперници в областта на изкуствения интелект. Той твърди, че децентрализираният подход към развитието на AI е от ключово значение за бъдещето на човечеството. Освен това той увери, че Tesla функционира в рамките на стабилна управленска рамка без каквито и да било правомощия за вземане на решения, като по този начин се предпазва от потенциални хаотични решения от негова страна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.