НАЧАЛО Други

Илон Мъск разкри защо държавите от БРИКС искат да се отдръпнат от долара

септември 20, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск разкри защо държавите от БРИКС искат да се отдръпнат от долара

Общо 21 държави официално се съгласиха да се откажат от щатския долар през 2023 г. Както алиансът БРИКС, така и блокът на страните от АСЕАН въвеждат съответните си местни валути, заобикаляйки използването на щатския долар в международната търговия.

Неотдавна главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обясни защо БРИКС, АСЕАН и различни други държави се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар.

Решението на страните от БРИКС да скъсат връзките си с щатския долар е резултат от възприетия натиск от страна на Белия дом върху други развиващи се страни. Тази промяна не се ограничава само до БРИКС и АСЕАН, като много други държави също се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар.

Ако страните от БРИКС се откажат изцяло от щатския долар в търговията, може да има значителни последици за американската икономика.

Илон Мъск изтъкна, че външната политика на САЩ показва ясно изразена пристрастност, която в крайна сметка подкопава икономиките на развиващите се страни. Настъпателността на американското правителство е движещата сила зад решението на държавите от БРИКС и АСЕАН да се дистанцират от щатския долар.

Мъск твърди, че САЩ налагат санкции на развиващите се страни и в отговор на това тези страни предпочитат да се отдалечат от долара. Това оказва натиск върху САЩ, тъй като те ще имат по-малко възможности да финансират дефицита си в дългосрочен план.

Мъск изрази опасенията си в Twitter, като заяви:

Сериозен проблем. Политиката на САЩ е твърде тежка, което подтиква държавите да обмислят алтернативи на долара”. Милиардерът също така подчерта, че внасянето на инфлация от САЩ е друг фактор, който мотивира държавите да намалят зависимостта си от щатския долар.

Това, в съчетание с прекомерните държавни разходи, принуждава други държави да поемат значителна част от нашата инфлация.

Понастоящем САЩ са наложили санкции на различни държави, включително Русия, Иран, Ирак, Либия, Крим, Куба и Афганистан. Тези мерки са въведени поради обвинения в спонсориране на тероризъм и участие във военни действия срещу други държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

4 Отговори на “Илон Мъск разкри защо държавите от БРИКС искат да се отдръпнат от долара”
  1. Защопъкне,

    Политиката на САЩ последните години, може би след Никсън е след два мандата президент – Алцхаймер. Да си поживея докато мога. И без друго много малко американци се интересуват от президента. Най – голяма опасност представляват в края на мандата си. Нямат какво повече да губят и искат да ги изпратят с голяма заря, по възможност атомна /Клинтънца например/. По отношение на долара, той е частна парична единица ползвана в САЩ и други инфантилни държавици /България например/…

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.