НАЧАЛО Други

Ефектът на разпространение на банковите фалити: Кой е следващият в списъка?

март 15, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ефектът на разпространение на банковите фалити: Кой е следващият в списъка?

След срива на Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank и последвалия скок в цената на застраховката срещу фалит на Credit Suisse нарастват опасенията, че кризата може да засегне и други финансови институции, някои от които са изложени на по-голям риск от други.

Според статия на Скот Хамилтън, експерт по глобални плащания и ликвидност, и редактор на Finextra, публикувана на 13 март, Pacific Western Bancorp, First Republic Bank и Western Alliance Bancorporation са сред другите потенциални банки, застрашени от домино ефекта.

Хамилтън обясни, че “няколко регионални институции бяха засегнати през уикенда и в ранните часове на американските пазари в понеделник”, а институциите със силна концентрация в технологиите и рисковия капитал изпитаха значителни пазарни сътресения.

Така например цената на акциите на Pacific Western Bancorp спадна с повече от 50% от 10 март насам до под $6 за акция в сравнение с почти $29 за акция на 7 февруари и почти $27 на 8 март, което доведе до загуба на над 75% от стойността на корпорацията с активи на стойност $41 милиарда.

По подобен начин цената на акциите на First Republic Bank се срина до едва $20, в сравнение с покупната им цена от $147 само пет седмици по-рано, а на 13 март акциите ѝ бяха временно спрени.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще претърпи изключителен подем – Тим Дрейпър


Western Alliance Bancorporation – холдингова компания за депозити на стойност $61 милиарда, обслужваща предприемачи и организации, е внимателно наблюдавана поради сходството на клиентската ѝ база със SVB, FRC и PACW. Цената на акциите ѝ е спаднала с 84% от затварянето ѝ на 8 март на ниво малко над $71 за акция и тя също за кратко спря търговията на 13 март.

Няколко големи компании от различни индустрии разкриха експозицията си към вече фалиралата SVB, включително Circle (3.3 милиарда), BlockFi ($227 милиона), Payoneer ($20 милиона), Roku ($487 милиона) и Roblox със $150 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Регулаторни пречки принуждават Bittrex да напусне американския пазар

На 31 март Bittrex, добре позната крипто борса, изпрати имейл на своите потребители, че доброволно ще спре дейността си в Съединените щати.

април 1, 2023 11:14 2 мин. четене

Binance се присъединява към FIDO Alliance в подготовка за имплементиране на ключове за достъп

Развълнувани сме да обявим, че Binance официално се присъедини към FIDO Alliance, една от най-влиятелните и най-големи асоциации, фокусирани върху разработването на стандарти за удостоверяване без парола.

април 1, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance отговори на обвиненията на американските сенатори

Крипто борсата Binance отговори на обвиненията, че платформата е улеснила дадени незаконни финансови дейности, отправени от американските сенатори Елизабет Уорън, Крис Ван Холен и Роджър Маршал.

март 31, 2023 21:00 2 мин. четене

Задържания глава на Terra го очакват тежки условия в затвора

Според информацията До Куон, който в момента е арестуван в Черна гора и потенциално може да бъде екстрадиран в САЩ или Южна Корея, ще трябва да изтърпи тежките условия в затвора в страната.

март 31, 2023 19:00 2 мин. четене