НАЧАЛО Други

ЕЦБ увеличава лихвените проценти – какво означава това за еврозоната?

май 5, 2023 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ увеличава лихвените проценти – какво означава това за еврозоната?

Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро обяви седмото си поредно увеличение на лихвения процент от юли насам, като последното увеличение е най-малкото досега - 0.25%.

По време на изказване на пресконференция във Франкфурт, Германия, Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, отбеляза, че въпреки спадането на инфлацията от върховото ѝ равнище от над 10% през октомври до 7%, тя все още се счита за твърде висока.

ЕЦБ пренесе ефективно предишните повишения на лихвените проценти във финансовата индустрия на еврозоната, но не е ясно как те ще се отразят на реалната икономика.

Бъдещите решения на банката ще се съсредоточат върху връщането на инфлацията към средносрочната ѝ цел от 2% и запазването на лихвените проценти на тези равнища толкова дълго, колкото е необходимо.

От друга страна, неотдавнашните повишения на лихвените проценти оказаха забележим ефект върху заемането на средства в еврозоната, като през последните месеци исканията за кредити от домакинствата и компаниите намаляха, както съобщава Reuters.

Макар че повишаването на лихвените проценти оказва влияние върху заемането на средства, има опасения, че то ще се отрази и на икономическия растеж в еврозоната, който през първите три месеца на 2023 г. е едва 0.1%, според The Associated Press.

Съобщението на ЕЦБ последва решението на Федералния резерв на САЩ да повиши основния си лихвен процент с четвърт процент, което показва, че това може да е последното увеличение за известно време.

По време на пресконференцията обаче Лагард не даде такива индикации, заявявайки:

“Tова е пътуване. Все още не сме пристигнали.”

Инфлацията в еврозоната се повиши рязко през миналата година, като цените на горивата се повишиха поради нахлуването на Русия в Украйна и въпреки че оттогава цените намаляха, потребителските разходи остават високи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.