НАЧАЛО Други

ЕЦБ оставя лихвите непроменени – какво следва за икономиката на Европа?

15.12.2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ оставя лихвите непроменени – какво следва за икономиката на Европа?

Европейската централна банка (ЕЦБ) предпочете да запази лихвените проценти, като изрази очакване за спад на инфлацията през 2024 г.

В широкоочакван ход Управителният съвет обяви решението си да запази без промяна преобладаващите основни лихвени проценти: при основните операции по рефинансиране – 4.50%, при пределното кредитно улеснение – 4.75%, и при депозитното улеснение – 4.00%.

Това е второто поредно заседание, на което ЕЦБ взе решение да задържи лихвените проценти на стабилно равнище, което потенциално е сигнал за края на цикъла на повишаване на лихвените проценти, започнал през юли 2022 г. Съобщението следва отблизо аналогичното решение на Федералния резерв да запази лихвените проценти по време на неотдавнашното си заседание.

ЕЦБ призна неотдавнашния спад на инфлацията, но предвиди скорошно временно повишение. Според последните прогнози на служителите на Евросистемата през следващата година се предвижда постепенно намаляване както на инфлацията, така и на растежа в еврозоната.

Прогнозите сочат, че през 2023 г. се очаква средната стойност на общата инфлация да достигне 5.4%, да се понижи до 2.7% през 2024 г., да спадне още повече до 2.1% през 2025 г. и да се стабилизира на 1.9% през 2026 г. Тези низходящи корекции, особено за 2024 г., се разминават с по-ранните оценки от септември за 3.4%.

Когато се изключат цените на енергията и храните, се очаква базисната инфлация да бъде средно 5.0% през 2023 г., да се понижи до 2.7% през 2024 г., да продължи да спада до 2.3% през 2025 г. и да се стабилизира на 2.1% през 2026 г.

ЕЦБ поддържа предпазлива перспектива по отношение на краткосрочния икономически растеж, предвиждайки устойчиво потиснати условия. Все пак има известен оптимизъм за предстоящо възстановяване, обусловено от нарастващите реални доходи и засиленото външно търсене.

Що се отнася до намаляването на активите в баланса на ЕЦБ, Програмата за закупуване на активи (ПЗА) продължава да се свива с контролиран темп, като Евросистемата се въздържа от реинвестиране на плащанията по главници от ценни книжа с настъпващ падеж.

Важно е да се отбележи, че през втората половина на 2024 г. ЕЦБ планира постепенно да намали портфейла по програмата за закупуване на активи при извънредни ситуации (PEPP) средно със €7.5 милиарда месечно, като се стреми да спре реинвестирането по PEPP до края на годината. По данни на ЕЦБ към 8 декември 2023 г. наличностите по PEPP възлизат на €1.670 милиарда.

След решението на ЕЦБ еврото отбеляза леко повишение, като двойката EUR/USD се повиши до 1.0930. Вниманието сега се насочва към предстоящата пресконференция, водена от Кристин Лагард, очаквана с нетърпение за допълнителни сведения относно бъдещите перспективи и политическите решения на централната банка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.