НАЧАЛО Финтех

ЕЦБ избира Amazon за разработване на дигиталното евро

септември 19, 2022 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ избира Amazon за разработване на дигиталното евро

Технологичният колос Amazon беше избран от Европейската централна банка (ЕЦБ) заедно с още четири компании да окаже съдействие при разработването на потребителски интерфейси, предназначени за дигиталното евро.

Смятана за една от най-влиятелните икономически и културни сили в света, Amazon ще помогне при създаването на интерфейси, които са насочени към плащанията в електронната търговия.

Европейската централна банка си партнира и с Caixabank и Wordline, които ще се занимават с peer-to-peer онлайн плащания. Същевременно на Nexi и EPI е възложено да се фокусират върху PОS плащанията, които се инициират от платеца.

Amazon отговаря за интерфейса за електронна търговия

ЕЦБ подчертава, че приложеното от тях упражнение за създаване на прототипи има за цел да определи колко добре дигиталната евротехнология ще се интегрира с разработените от компанията прототипи.

Всичките пет компании са избрани от група, съставена от 54 доставчици на услуги, като ЕЦБ е избрала най-подходящия със специфична възможност.

От финансовата институция заявиха, че тази стъпка е неразделна част от продължаващата две години „фаза на проучване“ на проекта за дигиталната валута, която се очаква да приключи през първото тримесечие на 2023 г.

ЕЦБ обясни, че в рамките на упражнението ще бъдат стартирани симулирани трансакции, като се използват прототипи на front-end, които са разработени от Amazon и другите четири компании. Тези трансакции ще бъдат обработвани в интерфейса и back-end инфраструктурата на Евросистемата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Може ли Етериум да детронира Биткойн?


Централната банка уточни, че прототипите, участващи в това упражнение с Amazon, вече няма да се използват за предстоящите етапи на проекта за дигитално евро.

ЕЦБ е сериозна по отношение на дигиталното евро

През юни миналата година ЕЦБ даде старт на проекта си за дигитално евро. Няколко месеца след това стартира двугодишен етап на оценка, фокусиран върху CBDC (дигитална валута на централната банка), а скоро след това Европейската комисия разкри плановете си за въвеждане на цифрова евробанкнота през 2023 г.

Тъй като нейни служители намекват за възможността за въвеждане на дигитално евро през следващите години, ЕЦБ може да се окаже една от първите централни банки с развита икономика, която ще има и ще емитира цифрова версия на своята фиатна валута.

ЕЦБ е известна със своята сдържаност при споделянето на подробности за констатациите си, отнасящи се до дигиталното евро, въпреки че разкри някои неясни сведения, като например целевата година за въвеждане на проекта.

Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ, заяви през февруари, че дигиталното евро няма да замени парите в брой, а по-скоро ще ги допълни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

DeFi секторът ‘ще спечели в дългосрочен план’, твърди Майк Новограц

Майк Новограц, главният изпълнителен директор на Galaxy Digital, прогнозира, че секторът на децентрализираните финанси (DeFi) в крипто пространството в крайна сметка ще ‘излезе начело’.

септември 27, 2022 9:58 1 мин. четене

Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година

В началото на юли в новото проучване бяха анкетирани 2,609 австралийци на възраст над 18 години, като 548 от участниците в извадката бяха определени като настоящи притежатели на криптовалути.

септември 26, 2022 21:46 1 мин. четене

Повечето най-влиятелни финтех компании са свързани с крипто

Разрастването на сектора на финансовите технологии залива света като приливна вълна, носейки със себе си портфейли за дигитални плащания, инвестиционни платформи и криптовалутни борси.

септември 21, 2022 10:30 1 мин. четене

Ledger влизат в партньорство с гиганта Best Buy

Компанията, която предлага крипто портфейлите Ledger, си партнира с водещия търговец на дребно на потребителска електроника и софтуерни устройства Best Buy, за да направи портфейлите Ledger леснодостъпни за милиони потребители.

септември 20, 2022 20:45 1 мин. четене