НАЧАЛО Финтех

ЕЦБ избира Amazon за разработване на дигиталното евро

септември 19, 2022 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ избира Amazon за разработване на дигиталното евро

Технологичният колос Amazon беше избран от Европейската централна банка (ЕЦБ) заедно с още четири компании да окаже съдействие при разработването на потребителски интерфейси, предназначени за дигиталното евро.

Смятана за една от най-влиятелните икономически и културни сили в света, Amazon ще помогне при създаването на интерфейси, които са насочени към плащанията в електронната търговия.

Европейската централна банка си партнира и с Caixabank и Wordline, които ще се занимават с peer-to-peer онлайн плащания. Същевременно на Nexi и EPI е възложено да се фокусират върху PОS плащанията, които се инициират от платеца.

Amazon отговаря за интерфейса за електронна търговия

ЕЦБ подчертава, че приложеното от тях упражнение за създаване на прототипи има за цел да определи колко добре дигиталната евротехнология ще се интегрира с разработените от компанията прототипи.

Всичките пет компании са избрани от група, съставена от 54 доставчици на услуги, като ЕЦБ е избрала най-подходящия със специфична възможност.

От финансовата институция заявиха, че тази стъпка е неразделна част от продължаващата две години „фаза на проучване“ на проекта за дигиталната валута, която се очаква да приключи през първото тримесечие на 2023 г.

ЕЦБ обясни, че в рамките на упражнението ще бъдат стартирани симулирани трансакции, като се използват прототипи на front-end, които са разработени от Amazon и другите четири компании. Тези трансакции ще бъдат обработвани в интерфейса и back-end инфраструктурата на Евросистемата.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Може ли Етериум да детронира Биткойн?


Централната банка уточни, че прототипите, участващи в това упражнение с Amazon, вече няма да се използват за предстоящите етапи на проекта за дигитално евро.

ЕЦБ е сериозна по отношение на дигиталното евро

През юни миналата година ЕЦБ даде старт на проекта си за дигитално евро. Няколко месеца след това стартира двугодишен етап на оценка, фокусиран върху CBDC (дигитална валута на централната банка), а скоро след това Европейската комисия разкри плановете си за въвеждане на цифрова евробанкнота през 2023 г.

Тъй като нейни служители намекват за възможността за въвеждане на дигитално евро през следващите години, ЕЦБ може да се окаже една от първите централни банки с развита икономика, която ще има и ще емитира цифрова версия на своята фиатна валута.

ЕЦБ е известна със своята сдържаност при споделянето на подробности за констатациите си, отнасящи се до дигиталното евро, въпреки че разкри някои неясни сведения, като например целевата година за въвеждане на проекта.

Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ, заяви през февруари, че дигиталното евро няма да замени парите в брой, а по-скоро ще ги допълни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

Дигиталното евро ще бъде свободно за ползване и достъпно за всички, но законодателите ще решат до каква лична информация ще има достъп банката, заяви Европейската централна банка в изявление от 23 януари.

януари 25, 2023 21:32 2 мин. четене

Този крипто сектор ще бъде основата на следващия бичи пазар – Pantera Capital

Според гиганта Pantera Capital един от секторите на дигиталните активи ще бъде жизнената сила на следващия бичи пазарен цикъл.

януари 25, 2023 19:34 3 мин. четене

Ще има голям обрат за крипто пазарите – Кати Ууд

Главният изпълнителен директор на компанията за инвестиции в криптовалути и технологии ARK Invest прогнозира, че през тази година ще настъпи значителна промяна в стойността на криптоактивите поради спада на инфлацията и промяната в паричната политика на Фед.

януари 25, 2023 12:01 2 мин. четене

Блокчейн компанията Calimero набра финансиране в размер на $8.5 милиона

Базираната в Лондон компания за блокчейн инфраструктура Calimero Network е набрала $8.5 милиона в начален кръг, ръководен съвместно от няколко компании.

януари 25, 2023 9:01 2 мин. четене