НАЧАЛО Други

Две държави от БРИКС търсят различни варианти да зарежат долара

октомври 20, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Две държави от БРИКС търсят различни варианти да зарежат долара

След като страните от БРИКС сключиха новаторско споразумение за търговия на петрол в съответните си местни валути, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече проучват възможностите за намаляване на зависимостта от щатския долар.

Министърът на търговията и промишлеността Пиюш Гоял наскоро подчерта интереса им към разширяване на търговията между рупии и дирхами.

Решението за уреждане на сделките с петрол в местни валути бележи значително отклонение от традиционното използване на зелените пари. Оттогава насам страните станаха свидетели на значителен ръст на двустранната търговия. Ето защо не е изненадващо, че те продължават да търсят възможности за осъществяване на търговия извън рамките на долара.

Решаващ елемент в разширяващия се съюз на БРИКС са съгласуваните усилия за намаляване на значението на долара. Този икономически консорциум се е посветил на намаляването на глобалната зависимост от долара, като по този начин намалява влиянието на Запада върху световната икономика.

Гоял информира репортерите:

Проучихме възможността за по-нататъшно разширяване на търговията между рупии и дирхами – начинание, което беше задействано със съвместните усилия на централната банка на ОАЕ и RBI.

Той също така подчерта значителното въздействие, което разширената търговия може да окаже върху двете държави.

Съобщава се, че това преминаване към търговия в местна валута води до 5% икономия на разходи за двете страни. Този финансов стимул, както и съответствието му с по-широките цели на алианса, са убедителни аргументи в полза на разширяването на търговията в местна валута. Разумно е да се очаква, че успехът на Индия и ОАЕ в това начинание ще катализира по-широко прилагане в целия алианс.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.