НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ расте експоненциално – още $106 милиарда добавени за седмица

октомври 21, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ расте експоненциално – още $106 милиарда добавени за седмица

Общият дълг на правителството на САЩ рязко се увеличава. Според платформата FiscalData на Министерството на финансите през седемдневния период, приключил на 18 октомври, американският дълг е нараснал с още $106.12 милиарда.

Така общият размер на неизплатения дълг на САЩ достигна $33.62 трилиона, надминавайки границата от $33 трилиона, достигната на 15 септември. Това означава среднодневно увеличение от около $17.71 милиарда.

В неотдавнашно интервю за телевизия Bloomberg Грег Флеминг, главен изпълнителен директор на Rockefeller Capital, изрази опасенията си относно нарастващото дългово бреме и потенциалното му въздействие върху икономическия растеж на Америка.

Той подчерта, че ако настоящата тенденция се запази, до 2027 г. лихвените плащания по федералния бюджет могат да надхвърлят военните разходи. Очаква се този продължителен период на повишени нива на дълга да се отрази значително на фискалния аспект на икономиката, което е от значение за всички инвеститори предвид тревожното състояние на американския дълг.

Флеминг посочи също, че в случай на рецесия може да се стигне до двуцифрен дефицит като процент от федералния бюджет. При такива значителни фискални разходи, които вече са вкоренени в икономиката, възниква въпросът дали ще има достатъчно място за растеж, който да е от полза за инвеститорите на американския пазар. Това потенциално фискално ограничение поражда истинска загриженост у инвеститорите занапред.

Освен това в отговор на инфлацията Федералният резерв повишава лихвените проценти. Тези повишени лихвени проценти също оказват влияние върху фискалния пейзаж. Следователно е налице съвкупност от предизвикателства както в областта на паричната политика, така и очаквано увеличаване на пречките в областта на фискалната политика. Тази двойна динамика накара инвеститорите да възприемат по-предпазлива перспектива по отношение на средносрочните перспективи пред САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.