НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ се превръща в прекалено голям проблем

септември 30, 2023 15:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ се превръща в прекалено голям проблем

В началото на 90-те години на ХХ век доходността на облигациите в Америка се повиши поради бюджетния дефицит по време на управлението на президента Джордж Буш. 

Това доведе до политическа промяна, пример за която е спечелването на 19% от гласовете на избирателите от Рос Перо на изборите през 1992 г. Значителна роля изиграха облигационните бдители – търговци, които влияят на пазарите.

Днешната ситуация обаче е различна. Доходността по 10-годишните облигации се повиши драстично през последната година, достигайки нива, невиждани от 2007 г. насам. Въпреки значителния бюджетен дефицит влиянието върху Конгреса няма да бъде толкова ефективно.

От прогнозираните за 2024 г. федерални разходи в размер на $6.4 трилиона само $1.85 трилиона са дискреционни. Повишаването на данъците може да промени ситуацията, но реалистичните възможности са ограничени.

Справянето с неустойчивия дълг в исторически план включва строги икономии, реформи, фалит, инфлация или финансови репресии. Фалитът не е опция за САЩ поради заемането на средства в долари.

Може да се наложи комбинация от инфлация и репресии. Инфлацията ерозира богатството и може да увеличи държавните приходи. Репресиите поддържат лихвените проценти под нивото на инфлацията, като прехвърлят богатството към правителството.

Джордж Гонкалвес от MUFG Securities смята, че ако лихвените проценти се запазят на сегашните си равнища, те ще натоварят държавните финанси. Лихвените проценти биха могли да се понижат, но това може да наложи Фед да ги облекчи поради сегашното им въздействие върху икономиката.

Краят на 90-те години на ХХ в. беше благополучен за инвеститорите в облигации и акции, отчасти благодарение на облигационните бдители. Според Wall Street Journal обаче бъдещите перспективи може да се различават значително.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.